Vi er af samme stof, som drømme gøres af

Chefredaktør ved Weekendavisen Martin Krasnik gæstede DR K-programmet ”Vild med Bøger” for blandt andet at snakke om jødiske forhold i den danske hovedstad, skriver Leif Hjernøe

Til slut i den stofrige og alt for korte udsendelse nåede Martin Krasnik lige at nævne de mange jødiske skikkelser i Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”.
Til slut i den stofrige og alt for korte udsendelse nåede Martin Krasnik lige at nævne de mange jødiske skikkelser i Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix.

I DR K’s udsendelse ”Vild med Bøger” havde programvært Flemming Møldrup tirsdag aften besøg af den 56-årige forfatter og taleskriver i Statsministeriet Anita Furu, som sidste fredag blev udnævnt til vinder af debutantprisen ved dette års Bogforum.

Det blev til en vellykket samtale om baggrunden for hendes roman ”Mit halve liv”, der blev udgivet i slutningen af 2017. Da den handler om en forældreløs jødisk pige, som må flygte fra pogromerne i Rusland i 1906, og om hendes videre skæbne som adoptivbarn i København, kom udsendelsen som helhed til at dreje sig om jødiske forhold i den danske hovedstad.

I den sammenhæng var tidligere programvært i DR2’s ”Deadline”, nuværende chefredaktør ved Weekendavisen, forfatteren Martin Krasnik inviteret til at supplere med erfaringer fra sit familiære kendskab til disse forhold. Han udgav for fire år siden en bog med den noget provokerende titel ”Fucking jøde!”

Det blev til en malende beskrivelse af skellene mellem de ældre aristokratiske jøder og de nyere tilkomne østeuropæiske i ”det tungt jødiske Nørrebro” i København. Helt præcist blev kvarteret omkring Nørrebrogade, Møllegade og Elmegade udpeget.

Og der blev talt meget og kyndigt om jødernes fantastiske tilpasningsevner, samt om deres forståelse af udadtil at assimilere sig via tilegnelse af det danske sprog, uddannelser og ægteskabelige forbindelser. Indadtil bevaredes så vidt muligt jødiske normer og skikke. De blev til parallelle samfund i samfundet.

I udsendelsen blev der henvist til relevante bøger. Med fare for at det bare blev til indforstået name dropping blev der alt for hastigt omtalt en roman af W.G. Sebald ”Austerlitz”, som handler om manden uden fortid, der i sin søgen efter egen historie afdækker noget af Europas historie under Anden Verdenskrig.

Også romanen ”Lone Star” af Mathilde Walter Clark kom på bordet. Af skræk for at fortiden skulle gå til grunde i hendes erindring, fik hun skrevet den bog om sin far, som hun altid havde vidst, at hun skulle og ville skrive. Til slut i den stofrige og alt for korte udsendelse nåede Martin Krasnik lige at nævne de mange jødiske skikkelser i Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”.

DR K var tirsdag aften ellers præget af Nordisk Råds festlige uddeling af priser til forskellige kunstretninger. Her var der som sædvanlig særlig opmærksomhed omkring vinderen af litteraturprisen, som i år var den islandske forfatteren til romanen ”Ar”, Auður Ava Ólafsdóttir.

Hun takkede meget sympatisk de oversættere, der er med til at udbrede hendes værker. Det må jo så sige blandt andre Erik Skyum-Nielsen fra Danmark. Hun benyttede et citat fra Shakespeares ”The Tempest” (Stormen) til at karakterisere skønlitteraturen: ”We are such stuff / As dreams are made on / And our little life / Is rounded with a sleep”. (Vi er af samme stof / som drømme gøres af / og vores korte liv / omsluttes af en søvn).

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.