Kurt Strand: Vi må omtænke vores haver

Kampen om at være mest ”grøn” fyldte meget i valgkampen, og det skal blive interessant at se, hvordan biodiversiteten bliver prioriteret, skriver journalist Kurt Strand

Kurt Strand: Vi må omtænke vores haver
Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

ALMINDELIG kællingetand, gul kløver og skjaller var nogle af de vilde blomster, som Kim Aaen, biolog i Skanderborg kommune viste frem til TV 2 Nyhedernes kamera mandag aften. Den østjyske kommune er sammen med blandt andre Ishøj, Stevns og Herning i gang med at nytænke pasning og pleje af blandt andet grøftekanter. Det er slut med, at plæneklipperes rotorer skal meje alt ned i græshøjde, så alt ser fint og velfriseret ud.

Den vilde flora er nemlig afgørende for, at bier, sommerfugle og andre insekter kan klare sig. Af klodens omkring otte millioner plante- og dyrearter er en million truet af udryddelse, fremgik det af en illustrativ grafik, baseret på en nylig og alarmerende FN-rapport. Især bier er i farezonen, og som studievært Cecilie Beck myndigt slog fast: ”Stærkt forenklet: Ingen insekter – ingen afgrøder, der kan spises af dyr og mennesker”.

Netop bier er en god indikator på, hvordan naturen har det. Og det var en gave til formidlingen af den ellers komplicerede historie om global biodiversitet, at TV 2 Nyhederne havde fået fat i Jesper Johnsen, som er formand for Amager Biavlerforening. Han har 250.000 bier i sine stader, viste frem, stak hånden ned til sine summende venner og forklarede betydningen af, at de inden for rækkevidde kan bruge deres bestøvende evner.

Jesper Johnsens egen matrikel i Tårnby lignede ikke én, som vil få point i konkurrencer, og han argumenterede for, at vi skal ”væk fra tankegangen om, at når man har en velslået have, så er man et ordentligt menneske”. Og at det virker at tænke anderledes, blev vist frem med konkrete eksempler:

En hæk ved en p-plads var gjort smallere, så der var skabt plads til et smukt flor af valmuer. En midterrabat havde fået lov at gro, og naturens egne kræfter havde bestemt, hvordan den skulle se ud. Og endelig blev en temmelig vild park vist frem, for dér havde de kommunale græsslåmaskiner kun lavet stier imellem nye og blomstrende enge.

Omtænkningen af haver og offentlige områder i Tårnby og i andre kommuner er kun en spæd begyndelse. For der skal meget mere til, hvis udviklingen skal vendes.

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker og biolog ved Aarhus Universitet, efterlyste flere og større satsninger på områder, ”hvor naturen får lov at herske som den vil”. Det helt store problem er, sagde han, at ”vi lever i et land, hvor naturen ikke har førsteret nogen steder, men hvor mennesket har førsteret alle steder”.

Dermed talte han sammen med den amagerkanske biavler og biologen fra Skanderborg lige lukt ind i de igangværende regeringsforhandlinger på Christiansborg. Kampen om at være mest ”grøn” fyldte meget i valgkampen, og det skal blive interessant at se, hvordan biodiversiteten bliver prioriteret.

Og selvom det måske er for kontroversielt med et citat af den kinesiske formand og diktator Mao Zedong, så alligevel: ”Lad hundrede blomster blomstre.”

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.