Virkeligheden er spændende nok, DR!

Vi har knap taget hul på et nyt år, og allerede er DR kommet galt af sted to gange

Haagerup beklagede på DR's vegne, som han også havde gjort et par dage i forvejen: "Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget så pinligt som denne sag".
Haagerup beklagede på DR's vegne, som han også havde gjort et par dage i forvejen: "Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget så pinligt som denne sag". Foto: Ulrik Jantzen Denmark.

Første gang var den 1. januar, hvor nogle af DRs journalister på tv gættede løs på, hvad statsministeren ville sige i sin nytårstale. Men den havde de allerede læst om morgenen.

Det var et af emnerne, som panelet i Presselogen på TV 2 News i søndags tog op. Det er åbenlyst tosset, som Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen, sagde. Ja, for det er både plat og pinligt, at DR som en seriøs tv-kanal laver sådan nogle indslag.

LÆS OGSÅ: Fiktion og virkelighed

Den anden sag handler om dokumentarfilmen om finanskrisen, som DR har bestilt hos Larm Film. Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør på DR, er kommet ud i stormvejr, efter at TV-Avisen i torsdags bragte et indslag foran Retten i Hjørring. Her demonstrerede vrede borgere mod den tidligere EBH bankdirektør. Men demonstrationen var iscenesat af Larm Film. De havde lavet skilte og budskaber til de oprørte borgere. Altså en iscenesat demonstration, som TV-Avisen valgte at bringe som en nyhed.

Grænsen for manipulation er for længst overskredet. Der var også enighed i Presselogen om, at indslaget var over kanten.

Haagerup beklagede på DRs vegne, som han også havde gjort et par dage i forvejen: Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget så pinligt som denne sag. Nej, det er også vitterligt pinligt, at DR kan lave sådan noget makværk at blande en virkelig begivenhed med fiktion og bringe det i TV-Avisen. Sådan en konstrueret virkelighed kan tilmed være farlig, fordi demonstrationer er med til at påvirke meninger. Her taler vi jo om en retssag, der kører.

Er det så DR eller produktionsselskabet, der fejler? Haagerup hævder selvfølgelig sidstnævnte. DRs reporter vidste nemlig ikke, at demonstrationen var fiktiv. Men er det troværdigt? Ærlig talt. Michael Dyrby, TV 2s nyhedschef, fortæller i Presselogen, at TV 2s reporter syntes, der var noget underligt over set-uppet i Hjørring. Derfor bremser TV 2 dækningen med et par forsinkelser.

Og Søren Steen Jespersen, direktør i Larm Film? Han er selvfølgelig brandærgerlig over, at dokumentaren stoppes: skør reaktion at lukke et program, som ikke er lavet færdigt. Heller ikke et overraskende synspunkt. Men det er en klog beslutning og godt, at det har sat en debat i gang om de journalistiske grundprincipper for nyheder og dokumentarer.

Hvem vil ikke gerne lave en dokumentar som Adoptionens pris med pigen Masho eller Min barndom i helvede med Lisbeth Zornig Andersen, som var to af de mest debatskabende i 2012? Jagten på den gode historie og dokumentar er en benhård konkurrence om folks opmærksomhed i et brusende hav af nyheder.

Men det må ikke ske på bekostning af en troværdig omgang med fakta, kilder og skildringer. Vi har ingen chance som seere for at sortere i fiktion og fakta, hvis ikke grundlæggende principper består. Virkeligheden er spændende nok, som den er, man behøver ikke dramatisere den. Fornuftigt synspunkt af Ole Hyltoft, DRs næstformand.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden