Sørine Gotfredsen: Tør øjnene Pernille Bendixen

Tør øjnene, læs på lektien, og vend ryggen til kloakken. Det er Sørine Gotfredsens råd til DF'eren Pernille Bendixen, som i denne uge blev kendt for ikke at vide, hvad BNP er

Mon ikke de fleste kender til frygten for at blive afsløret i uvidenhed? Folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) blev tidligere på ugen i et interview på Radio24syv grebet i ikke at vide, hvad bruttonationalproduktet er.
Mon ikke de fleste kender til frygten for at blive afsløret i uvidenhed? Folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) blev tidligere på ugen i et interview på Radio24syv grebet i ikke at vide, hvad bruttonationalproduktet er. . Foto: Folketinget.

Mon ikke de fleste kender til frygten for at blive afsløret i uvidenhed? Det er dybt ubehageligt at få svedeture, når man bliver udspurgt og mærker jorden skride under sig.

Man forstår, hvordan det må have føltes for folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF), der forleden på Radio24syv afslørede, at hun ikke ved, hvad bruttonationalproduktet mere præcist handler om.

Radio24syvs redaktion lagde det kluntede interview ud på Facebook, hvor cirka 1,8 millioner danskere er blevet bekendt med det, og Pernille Bendixen har været udsat for en omgang voksenmobning, hun sikkert sent vil glemme.

I ”Mennesker og Medier” på P1 blev sagen fredag morgen debatteret, og Venstres folketingskandidat Mads Fuglede anklagede Radio24syv for at iscenesætte et karaktermord frem for at skabe debat om substans. Idet han mindede om, at de sociale medier er at ligne med en kloak, hvor de mest horrible ting formuleres.

Journalist Ulrik Aarhus fra Radio24syv forsvarede brugen af klippet ved at hævde, at det ikke var Bendixens fejl, der var interessant, men derimod spørgsmålet om, hvor meget man egentlig kan forvente, at folketingsmedlemmer har styr på.
 

De har begge ret. Det er sandt, at radiokanalen har et ansvar for så direkte at lægge op til mental stening af et menneske - utvivlsomt også for at bringe kanalen i centrum - men det er samtidig relevant at diskutere arten af politikeres viden.

Ved seneste valg blev Folketinget beriget med flere medlemmer uden akademisk baggrund, og denne sag om Pernille Bendixen har da også allerede affødt diskussion om, hvordan et livssyn, der ikke er udklækket på statskundskabsstudiet, kan gavne samtalen. Hvilket det helt givet kan.

Det var dog ikke dette vigtige aspekt, Pernille Bendixen berørte, da hun selv kom til orde på P1. I stedet sagde hun, at hun fremover vil nære større mistillid til journalister og i øvrigt mener, at en hændelse som denne kan få kommende politiske talenter til at flygte.
 

Alt dette kan der muligvis være noget relevant ved, men skulle man give Pernille Bendixen et godt råd, ville det være frem for at komme med klagesange at erkende sin fejl og i hvert fald for en stund holde sig langt væk fra den dybe kloak, hvor visse menneskers behov for perfidt afløb udfoldes så frit.

Enhver folkevalgt bør have et minimalt kendskab til økonomi, og Pernille Bendixen har nogle lektier at læse, men lige nu gør hun klogt i at beskytte sig selv mod de mest nedrige kræfter. Vend ryggen til. Skån dig selv.

Debatten om personforfølgelse og også mediernes egen andel i den, når en radiokanal som her næsten opfordrer til hån, spot og latterliggørelse, er bestemt relevant. Og Mads Fuglede har ret i, at alt ikke kan forsvares med den mekaniske bemærkning om, at der jo kom en debat ud af det.

Men de sociale medier er kommet for at blive, og frem for at klynke over dem kan man jo forsøge at negligere dem. Så tør øjnene, Pernille Bendixen, læs på lektien, og vend ryggen til kloakken. Der findes stadig en verden uden for den.

Sørine Gotfredsen er forfatter, journalist og præst