Fire toneangivende lyttere: Det vil vi huske Radio24syv for

Den landsdækkende taleradio Radio24syv sender for sidste gang den 31. oktober. Det har affødt mange reaktioner. Her fortæller en nuværende og en tidligere kulturminister samt medieeksperter, hvad kanalen betød for dem

Journalist og medieekspert Lasse Jensen kommer til at savne programmet Cordua og Steno, der her har Ole Birk Olesen (LA) i studiet.
Journalist og medieekspert Lasse Jensen kommer til at savne programmet Cordua og Steno, der her har Ole Birk Olesen (LA) i studiet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Tirsdag besluttede Radio- og tv-nævnet, at Radio24syv ikke skal drive en ny DAB-radio over de næste fire år.

Dermed afsluttes kanalens sendetid endeligt efter otte år som landsdækkende taleradio, der på daværende kulturminister Per Stig Møllers (K) initiativ blev søsat som et alternativ til DR's P1. Kanalen fik i begyndelsen meget kritik for at være ”københavneri”, men har siden vundet mange hjerter og fået mange lyttere til blandt andet dens morgenflade og satireprogrammer. Kanalen har omkring en halv million ugentlige lyttere.

Her vurderer to medieeksperter og en tidligere og en nuværende kulturminister Radio24syvs betydning.

Lasse Jensen, journalist og mediekommentator

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR/ritzau

Kunne du lide Radio24syv?

”Der var udsendelser, jeg holdt meget af. Millionærklubben var i mange år en virkelig god og interessant udsendelse. Cordua og Steno var gode. Jeg synes egentlig også, at Mikkel Andersson og Henrik Qvortrup slap godt fra deres mediemagasin, Q&A. Og så er der selvfølgelig Kirsten Birgit fra Den Korte Radioavis. Hun – eller han – står over alt.”

Hvad gjorde kanalen godt?

”Jeg synes primært, den opfyldte kravet om at have holdningsværter med stor personlighed. Det har de været gode til. Og så var de ofte gode til at komme op skæve vinkler på tingene. Desuden skete der det, som altid sker, når en monopolkanal, hvad enten det er tv eller radio, får konkurrence: Radio24syv bevirkede en revitalisering af DR’s P1, som efterfølgende også har forsøgt at søge nye veje. Det har egentlig fungeret godt. De to kanaler har ikke som sådan konkurreret, men de har suppleret hinanden godt.”

Hvad gjorde kanalen mindre godt?

”Jeg var ikke så vild med deres nyhedsformidling. Det er lidt som at sammenligne en fin gammel avis med en fræk formiddagsavis. Ind i mellem blev det for tabloidt.”

Kommer du til at savne Radio24syv?

"Der er programmer, jeg kommer til at savne. Det bliver spændende at se, om de kommer til at genopstå på en ny kanal."

Rasmus Prehn, fungerende kulturminister (S)

Foto: Julie Meldhede Kristensen

Hvad synes du om lukningen af Radio24syv?

”Jeg har en kæmpestor forståelse for og medfølelse med de medarbejdere, der har været på Radio24syv, som jo har været pionerer. De har udfordret radiomediet og tænkt nyt og faktisk vundet nye landvindinger ved at få flere til at høre taleradio. Det har jeg kæmpestor respekt for.”

Hvad har været godt?

”Jeg har selv været en kæmpestor fan af Den Korte Radioavis, som jeg synes har været hylende morsom. Jeg synes, at det er fedt, når der er plads til satire. Jeg er selv blevet grillet der, og det er kun fedt. Det skal man kunne tåle som politiker, så det kommer jeg til at savne. Jeg kommer til at savne det program rigtig meget.”

Timme Bisgaaard Munk, ph.d. og redaktør af Kommunikationsforum

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/stf/Ritzau Scanpix

Hvad vil du huske Radio24syv for?

”Kanalen var et bevis på, hvor langt man kan nå med person- og konceptdrevet program-branding. Det blev et epicenter og mentalt cockpit for københavneriet og hipsteriet. Her kom nye stemmer til orde fra det ’kreative vækstlag’. Det var et frisk pust og interessant, men en smule storby-provinsielt. Hvad der også blev mediets undergang.”

Hvad gjorde de godt?

”Deres satire var uovertruffen. Og det samme den ledelsesmæssige lyst og vilje til at tænke anderledes med taleradio.”

Vil den blive savnet?

”Det er sundt, at vi bogstavelig talt giver mikrofonen videre til nye stemmer. Demokrati- og mediepluralisme har altid en snært af amatørisme til at begynde med. Det var Radio24syv også. Det er den græsrodspluralisme, som altid skal være dna'et i de alternative medier til DR.”

Per Stig Møller, daværende kulturminister (K)

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Hvad vil du huske Radio24syv for?

”Det var en stærk og fornyende radio, der blev bedre, end jeg havde turdet håbe på. Yderst relevante debatprogrammer, en skarp højaktuel morgenflade samt en meget informativ udenrigspolitisk afslutning på dagen. Dertil kom en satire med originalitet og bid. Eftermiddagsfladen sagde mig ikke så meget, men den var for de unge, og de skulle også have deres radio. Men kanalen vil selvfølgelig efterlade et hul og en svækket taleradio i Danmark.”