Prøv avisen

Fødselsdage i dag

Pastor emeritus Tage Brummer, Horsens, 90 år. Tage Brummer blev cand.theol. i 1940 og var et år lærer på Antvorskov Højskole, inden han blev sognepræst i Asserballe Sogn på Als. 18 år efter kom han til Glud og Hjarnø, hvor han var sognepræst i 20 år indtil afskeden i 1979.

Kulturkonsulent Boel Jørgensen, Roskilde, 60 år. Boel Jørgensen stammer fra Hässleholm i Sverige. Hun studerede ved universitetet i Lund med henblik på at blive arkæolog eller ambassadør, men blev gift med en dansker og flyttede over Øresund. I Danmark blev hun færdig med sociologistudiet i 1968, hvorefter hun var ansat i Sundhedsstyrelsen og dernæst ved Socialforskningsinstituttet, inden hun i 1973 blev lektor ved Roskilde Universitetscenter, RUC. Fem år efter var hun avanceret til posten som universitetets rektor, og var den første kvindelige universitetsrektor i Danmark. I 11 år var hun rektor, og RUC oplevede en mærkbar positiv udvikling under hendes ledelse. I 1989 fik hun en ny tung opgave, da hun blev udnævnt til teaterchef på Det Kongelige Teater med al dets kævl og ballade, økonomisk overforbrug og gnavende misundelse. Der var nok brug for en sociolog, men her slog selv ikke Boel Jørgensens evner til. Økonomien blev ganske vist mærkbart forbedret, men balladen og skænderierne tog nærmest til i styrke, og i 1992 fik Boel Jørgensen en meget omdiskuteret fyreseddel af daværende kulturminister Grethe Rostbøll (K). Siden har hun været ansat i Roskilde Kommune som børne- og kulturdirektør fra 1993, og siden sidste år har hun været kulturkonsulent. Boel Jørgensen er desuden medlem af bestyrelsen for Udviklingscenter for Folkeoplysning og Voksenuddannelse, Dansk/Svensk Venskabs- og Kulturfond, Oasis og Ars Nova, og så er hun censor ved RUC.

Sognepræst Kirsten Evald Grønbech, Helsingør, 50 år. Kirsten Evald Grønbech blev født i Vestervig i Thy, blev student i Aalborg i 1972, exam.art. i 1980 og cand.theol. fra Københavns Universitet i 1988. Samme år blev hun hjælpepræst i de nordsjællandske Hornbæk og Hellebæk Sogne, samtidig med at hun var undervisningsassistent ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet. I 1991 fik hun embede som sognepræst i Davids og Skt. Jakobs Sogne på Østerbro i København, men bare to år efter blev hun sognepræst ved Sct. Mariæ Kirke i Helsingør, hvor hun stadig er.

40 år i Ydre Mission

Sekretær og kontorassistent Inge Sick, Christiansfeld, har den 1. august været ansat 40 år i Brødremenighedens Danske Mission (BDM). Hun begyndte som kontorelev og blev efter afslutning af uddannelsen ansat i en fast stilling. Gennem årene er opgaverne vokset, og hun har påtaget sig flere og flere af de store nye udfordringer. Som kasserer for Foreningen »Sennepskornet« (tidligere »10-øre foreningen«) har hun arbejdet med stor pertentlighed i mange år og opbygget stort personkendskab til BDM-vennerne. Inge Sicks største opgave er jobbet som redaktionssekretær ved Løsensbogen og »Husandagtskalenderen«. De skiftende redaktører har i Inge Sick haft en solid støtte i forbindelse med alle praktiske spørgsmål, og de 300 skribenter fra dansk kirkeliv lært Inge at kende og fået kompetent hjælp. Inge Sicks jubilæum fejres ved en reception i Ydre Missions hus, Nørregade 14, Christiansfeld fredag den 16. august klokken 14-17.

Bryllup

Lørdag 3. august vies i Ikast Kirke Sola Nygård, Ikast, datter af Inger og Ivan Nygård, Ikast, og Jørgen Ringgaard, Pårup, søn af Anny og Vagner Ringgaard, Mogenstrup.

Lørdag 3. august klokken 15 vies i Aars Kirke lærer Mette Skov Birk, datter af Ellen Skov Birk og Jens Birk, Stilling, og lærer Anders C. Munthe, søn af Ulla Munthe, Struer. Brudeparret bor Pregelvang 11, Aars. Vielsen forrettes af brudens far.

Folkekirken

Kirkeministeriet har ansat sognepræst i Hirtshals Pastorat i Aalborg Stift îlafur Felix îlafsson som kirkebogsførende sognepræst i Melby Pastorat i Helsingør Stift fra den 1. oktober.

Svensker efterfølger dansk EU-direktør

Det bliver en svensker, der skal overtage posten som generaldirektør for fiskeripolitik i EU-kommissionen efter danskeren Steffen Smidt, der for nylig blev fyret under stor politisk tummel. Steffen Smidts efterfølger, Jörgen Holmquist, har arbejdet for kommissionen siden 1997 og kommer fra en stilling som vicegeneraldirektør i kommissionens budgetdirektorat. Steffen Smidt blev overraskende sendt ud i kulden af EU-kommissionen i forbindelse med en chefrokade i slutningen af april. Kommissionen blev imidlertid straks beskyldt for at have ligget under for pres fra den spanske regering, der længe har været utilfreds med Steffen Smidts arbejde. Smidt er hovedarkitekt til fiskerikommissær Franz Fischlers udspil til en reform af EU's fiskeripolitik - en reform, som Spanien er indædt modstander af, fordi den vil medføre enbeskæring af landets fiskerflåde.

Dansk ingeniør til Colombia

Den 34-årige danske ingeniør Jacob Sørensen er netop rejst til Colombia, hvor han de kommende ni måneder skal være med til at bremse et koleraudbrud. Det sker i et projekt, som organisationen Læger Uden Grænser (MSF) står for i samarbejde med Colombias regering i landsbyer i Colombias store Tolima-region. Sygdomme som diarré og kolera spredes hurtigt, når vand- og kloakforhold er dårlige. Det skal projektet prøve at sætte en stopper for - dels ved undervisning, dels ved med enkle midler at forbedre vandforsyningen og kloakforholdene i landsbyerne. Jacob Sørensen bliver som projektets eneste logistisker hovedansvarlig for vandforsyning og kloakforhold. Læger Uden Grænser har været i Colombia siden 1985, hvor organisationen primært har ydet lægehjælp til den civile befolkning, der lider under den 40 år lange konflikt mellem regeringshæren, højreorienterede paramilitære grupper og venstreorienterede oprørshær.

navne@kristeligt-dagblad.dk