Prøv avisen

Fødselsdag i dag

50 Direktør, fhv. folketingsmedlem Niels Ahlmann-Olsen (K), Aalborg, var medlem af Folketinget under hele Schlüter-regeringens periode, hvor han havde talrige ordførerskaber, bl.a. som udenrigspolitisk ordfører fra 1991. Niels Ahlmann-Olsen blev første gang valgt i 1981 og blev siddende frem til 1998. I hele perioden var han de konservatives gruppesekretær, og de sidste ni år sad han i folketingsgruppens bestyrelse. Efter de konservatives dårlige valg i 1998 vendte Niels Ahlmann- Olsen tilbage til det erhvervsliv, han kom fra. Fra 1999 blev han ejer af firmaet Strategic Alliance ApS. Som folketingsmand var Niels Ahlmann-Olsen meget aktiv på forsvarsområdet. Således var han bl.a. medlem af Det Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg, og fra 1994 til 1997 var han NATO-parlamentariker. Niels Ahlmann-Olsen har nu forladt de konservative og er blevet medlem af CentrumDemokraterne.

Fødselsdage i morgen

70 Pastor Poul Egon Hauge, Ålestrup, blev teologisk kandidat fra Københavns Universitet 1963. Samme år blev han ansat som residerende kapellan ved Bagsværd Kirke og ordineret i Helsingør Domkirke. I 1967 blev Poul Egon Hauge sognepræst i Ræhr, Hansted og Vigsø Sogne ved Hanstholm. Her virkede han, indtil han i 1974 blev kirkebogsførende sognepræst i Ålestrup-Østerbølle Sogn.

40 Pastor Peter Ulvsgaard, Hadsten, studerede midt i 1980'erne ved et teologisk institut i Washington DC, USA, inden han i 1991 tog teologisk kandidateksamen fra Aarhus Universitet. Umiddelbart herefter arbejdede Peter Ulvsgaard ved den apostolske Sct. Paul Church i Los Angeles. Året efter blev han ordineret i Århus Domkirke, da han skulle begynde i sit nuværende embede som kirkebogsførende sognepræst i Hadsten-Over og Neder-Hadsten-Nr. Galten-Vissing Pastorat.

Ny formand for Indre Mission

Københavns Indre Mission har fået ny formand. Det er den 44-årige afdelingschef i Den Kristelige Fagbevægelse, dkf, i Glostrup, Ole Bjørn Andersen, Frederiksberg. Ole Bjørn Andersen har i flere år været formand for Indre Missions Samfundsarbejde i Bethesda.

Ny i Team Danmarks bestyrelse

Medredaktør i chefredaktionen på Kristeligt Dagblad, cand.mag. Mette Terkelsen, er af kulturminister Brian Mikkelsen (K) blevet udnævnt som nyt medlem af Team Danmarks bestyrelse. Hun afløser Lis Puggaard, der har siddet på posten i to perioder. Mette Terkelsen, der er cand.mag. i dansk og engelsk, har været kaproer og bl.a. deltaget på juniorlandsholdet. Senere blev Mette Terkelsen basketballspiller i 1. division, danmarksmester to gange og har i 12 år optrådt på det danske kvindebasketlandshold. Mette Terkelsen har sagt ja til at sidde i Team Danmarks bestyrelse i en fireårig periode. Team Danmarks formål er at fremme dansk eliteidræts udvikling, skabe grundlag for eliteresultater i dansk idræt og varetage den overordnede planlægning af eliteidrætten i Danmark.

Ny pressechef hos de konservative

Det Konservative Folkeparti har udnævnt den 44-årige Frank Korsholm til ny pressechef. Han kommer fra en stilling som politisk redaktør for dagbladet Børsen, hvor han har været ansat som journalist siden 1986. Partiet satser på, at Frank Korsholm kan skærpe Det Konservative Folkepartis profil i offentligheden. Frank Korsholm er uddannet økonom fra Aarhus Universitet og næsten færdig med en MBA-lederuddannelse. Inden sin ansættelse på Børsen arbejdede han i kort tid for Provinsbanken og Amagerbanken.

Millioner til hjerteforskning

Hjerteforeningens forskningsudvalg har for nylig uddelt midler til forskningsprojekter inden for behandling og forebyggelse af hjerte- og kredsløbssygdomme. Ved den lejlighed er Mia Norman Andersen, cand.scient.med., ph.d.- studerende på Skejby Sygehus, blevet tildelt 384.000 kroner til at udvikle en bedre scanningsmetode ved hjerteoperation af børn. Anna Tybjærg Hansen, dr.med., overlæge på Rigshospitalet, får 750.000 kroner til at gennemsøge det menneskelige genom efter gener, der har betydning for udviklingen af hjertekarsygdomme. Thomas Løkkegård, reservelæge på Hvidovre Hospital, får 174.000 kroner til at undersøge, om kranspulsåre-forsnævring i hjertet kan behandles ved at indsprøjte stamceller direkte i hjertet. Ernst-Torben Fründ, cand.scient.med., ansat på Skejby Sygehus, får 384.000 kroner til at udvikle en ny scanningsmetode, så forundersøgelser bliver mindre belastende for patienterne. Søren Dalager-Pedersen, klinisk assistent på Skejby Sygehus, får 141.000 kroner til at undersøge, om diagnosticering af åreforkalkning kan forbedres ved at kontrollere andre blodårer end halspulsåren. Endelig får Mirza Husic, læge på Svendborg Sygehus, 180.000 kroner til at gøre EKG-undersøgelse af patienter med blodprop i hjertet bedre og billigere. I alt gav Hjerteforeningen sidste år 22 millioner kroner til 79 forskningsprojekter.

navne@kristeligt-dagblad.dk