Prøv avisen

Fødselsdag i dag

60 Generalmajor Henrik Hovard Ekman, Helsinge, blev premierløjtnant i 1966 og gjorde derefter tjeneste ved Dronningens Livregiment i seks år. Efter studier i USA blev Henrik Hovard Ekman i 1976 major, og han gjorde siden bl.a. tjeneste ved Den Kongelige Livgarde et par år. I 1985-1986 var han sektionschef i Forsvarskommandoen, siden kontorchef i Forsvarsministeriet, inden han i 1988 blev udnævnt til oberst. Efter tre år som chef for 3. Jyske Brigade udnævntes Henrik Hovard Ekman til generalmajor, og siden bestred han chefposter ved Forsvarskommandoens Materielstab, for Jyske Division og endelig 1995-1998 for Hærens Materielkommando. Henrik Hovard Ekman blev i 1999 den første korpschef for det fælles hovedkvarter i NATO-regi for danske, tyske og polske enheder i Multinational Corps Northeast. Han fik dermed til opgave at nedlægge det gamle dansk-tyske korpshovedkvarter i Rendsburg i Tyskland og oprette et nyt i den polske by Stettin, hvilket han klarede med stor diplomatisk elegance. Fra 2001 har Henrik Hovard Ekman ledet Forsvarsstabens Kontrolstab, hvorfra han nu går på pension.

Fødselsdag i morgen

70 Pastor emeritus Leif May, Lyngby, var oprindelig litografuddannet allerede i 1954, men tog så den teologiske kandidatgrad fra Københavns Universitet i 1969. Umiddelbart herefter blev Leif May ordineret i Helsingør Domkirke i forbindelse med embedet som sognepræst i Kongens Lyngby Kirke. Leif May, som efter mere end 30 års virke er gået på pension, holder stadig foredrag i sin gamle sognegård, hvor man f.eks. på tirsdag kan høre ham tale om »Romantik og biedermeier i nordeuropæisk malerkunst«.

Folkekirken

Kirkeministeriet har ansat pastor Marianne Lekven Tveskov som sognepræst i Ruds Vedby Pastorat, Roskilde Stift, fra den 1. januar. Til stillingen er knyttet forpligtelse som kirkebogsfører og begravelsesmyndighed.

Kirkeministeriet har ansat pastor Mette Krogholm Pedersen som sognepræst i Hirtshals Pastorat, Aalborg Stift, fra den 15. januar.

Kirkeministeriet har ansat sognepræst i Middelfart Pastorat, Fyens Stift, John Andersen som sognepræst i Nykøbing Falster Pastorat, Lolland-Falsters Stift, fra den 15. januar med forpligtelse til at varetage den kirkelige betjening af Centralsygehuset i Nykøbing.

Kirkeministeriet har ansat Finn Chr. Andersen som sognepræst i Glud-Hjarnø Pastorat, Haderslev Stift, fra den 15. januar. Til stillingen er knyttet forpligtelse som kirkebogsfører og begravelsesmyndighed.

Kirkeministeriet har ansat sognepræst i Nyker Pastorat, Københavns Stift, Johnny Søndberg-Madsen som sognepræst i Torslev Pastorat, Aalborg Stift, fra den 1. februar med forpligtelse som kirkebogsfører og begravelsesmyndighed.

Kirkeministeriet har ansat Majbrit Daugaard som sognepræst i Bov Pastorat, Haderslev Stift, fra den 1. februar.

Kirkeministeriet har ansat Birgitte Graakjær Hjort som sognepræst i Christians Sogn, Århus, fra den 1. februar.

75 år som diakonisse

I morgen, lørdag 1. februar, kan kan søster Gurli Raun fejre 75-årsdagen for sin påbegyndelse af sygeplejeuddannelsen på Diakonissestiftelsen. Gurli Raun stammer fra København, hvor hun levede sine første år. Hun var den ældste i en søskendeflok, der efterhånden kom op på otte børn. Som fireårig flyttede hun med familien til Finland, hvor hendes far og bedstefar havde fået arbejde. Hun oplevede sin skoletid under den finske borgerkrig 1918-1920, og hun mindes endnu, hvordan pakker med mel, sukker, gryn og andre fornødenheder blev sendt til familien fra Danmark. Efter borgerkrigen flyttede familien atter til Danmark, og Gurli besluttede meget tidligt i sit liv, at hun ville være diakonissesøster. Efter endt uddannelse virkede søster Gurli på hospitaler rundt om i landet, bl.a. i Horsens, Grenå og Odense. Efter en kort tid på Diakonissestiftelsens pigehjem nær Sorø flyttede hun tilbage til København, hvor det var de helt små patienter, der kunne nyde godt af hendes omsorg. Stadig stråler hendes øjne, når hun fortæller om afdelingen for børn med ganespalte. I sit otium har »Loppeshoppen«, alterbrødsbageriet og cafeen lagt beslag på Gurlis tid. Hendes store familie har haft glæde af hendes hukommelse og evne til at fortælle, ligesom hun ved flere lejligheder har fortalt om sin gerning i interview. Det officielle jubilæum afholdes på Diakonissestiftelsen til efteråret sammen med årets øvrige jubilarer.

Studievært ny souschef på TV 2

Journalist Lotte Mejlhede er blevet udnævnt til souschef og redaktionschef på TV 2/Nyhederne. Hun vil i sit nye job få et særligt ansvar for udlandsredaktionen. Den 36-årige Mejlhede har været ansat på TV 2/Nyhederne siden 1996. Stillingen som souschef blev ledig, da Michael Dyrby blev udnævnt til nyhedschef efter Jens Gaardbo.

navne@kristeligt-dagblad.dk