Prøv avisen

Fødselsdage i dag

85Diakon Jens Bo Lauridsen, Vester Skerninge, blev uddannet i 1946. Umiddelbart efter sin uddannelse blev Jens Bo Lauridsen, som er født i Lønborg, i 1946 gift med sygeplejerske Sigrid Lauridsen, og de blev samme år ansat som assistentpar på børnehjemmet Brandts Minde i Ollerup vest for Svendborg, hvor Jens Bo Lauridsen allerede i 1947 blev forstander, og efter godt 30 års virke som diakon blev han i 1978 pensioneret. Jens Bo Lauridsen har i 25 år været medlem af Ollerup Menighedsråd og i otte år været formand for skolekommissionen i Ollerup. Han har desuden bl.a. siddet i bestyrelsen for Dansk Børnehjemsforening og været bestyrelsesmedlem for Diakonhøjskolen og Gl. Møllegaard i Horne ved Fåborg.

60Direktør Birger Riisager, Værløse, blev cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1968 og var herefter konsulent hos et revisionsfirma. I 1971 kom han til Mærsk-koncernen, først som systemplanlægger hos Mærsk Data og siden manager hos Mærsk Container Line 1973-1977 og fra 1981 til 1983 vicepræsident samme sted. Herfra sprang Birger Riisager til, da der kom et tilbud om en direktørpost hos F.L. Smidth. Han avancerede i 1987 til koncerndirektør i FLS Koncernen og koncernchef for FLS Industries fra 1988 til 2000. Birger Riisager har desuden haft en række betydelige tillidsposter, bl.a. som bestyrelsesformand for Danfoss A/S fra 1994, næstformand for Energi E 2 A/S fra 2000, bestyrelsesmedlem for C.W. Obel fra 1998 og for Rock- wool Fonden fra 2001. Birger Riisager har endvidere siddet i repræsentantskabet for Danske Bank fra 1990.

40Skuespiller Annika Johannessen, København, der er født i Torshavn, blev i 1987 uddannet fra Aarhus Teaters Elevskole, hvor hendes far, den færøske iscenesætter Eydun Johannessen, dengang var rektor. Teaterfamilien tæller også broren Olaf Johannessen, som er ansat ved Det Kongelige Teater. Annika Johannessen spillede på Aarhus Teater i tre år, inden hun i 1990 blev ansat ved Det Kongelige Teater. I Århus var hun bl.a. med i Eydun Johannessens fire timer lange maraton-opsætning af »Lykke Peer« i 1988, og på nationalscenen har hun bl.a. spillet Ingeborg i »Kjartan og Gudrun« i 1993 og året efter Rosaura i »Livet er en drøm«. I 2001 spillede hun såmænd hund i »Familiehistorier. Beograd« og førsteviolinen Irina i kammerstykket »Strygekvartet i c-mol«, og fra april i år medvirker hun i Roland Schimmelpfennigs »Push up« på Stærekassen. På tv medvirkede hun i 1999 i Morten Korch-serien på TV 2. Annika Johannessen har bl.a. modtaget Henkel-Prisen i 1993.

Eftertragtet legat til fløjtenist

Fløjtenist Toke Lund Christiansen modtager Fritz Buschs Mindelegat. Toke Lund Christiansen er højt værdsat såvel i Danmark som internationalt, og ved Torsdagskoncerten i sidste uge tildelte DR Radiosymfoniorkestret ham det eftertragtede Fritz Buschs Mindelegat. Mindelegatet er opkaldt efter orkestrets legendariske dirigent, tyskeren Fritz Busch, der sammen med kammersanger Emil Holm og dirigenten Nicolai Malko for alvor fik sat Statsradiofoniens Orkester på det musikalske landkort. Legatet, der er på 35.000 kroner, tildeles hvert år en musiker »som en påskønnelse af en bemærkelsesværdig indsats i orkestret«. Toke Lund Christiansen har spillet i DR Radiosymfoniorkestret siden 1968.

Pressekonsulent til borgmester

Københavns Sundhedsborgmester, Inger Marie Bruun-Vierø, (R) får fra den 31. marts hjælp til at håndtere pressen, idet tv-journalisten Jens Harder Højbjerg ansættes som pressekonsulent i Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune. Han kommer fra en stilling i TV-Byen som redaktør og vært på DR Sporten. - I de seneste år har jeg interesseret mig stadigt mere for samarbejdet mellem presse og beslutningstagere og haft lyst til at læsse mine 15 års erfaringer som journalist over på den anden side af bordet. Nogle af mine venner har spurgt mig, om jeg skal være »spin-doctor« for sundhedsborgmesteren. Men svaret er nej. Jeg skal arbejde for hele Sundhedsforvaltningen og så for de mange mennesker, der i det daglige yder en kæmpe indsats i eksempelvis ældreplejen. Så hvis jeg skal spindes ind i en fin titel, må det være »spin-hjemmehjælper«, siger Jens Harder Højbjerg.

Jysk komponist i Skt. Petersborg

Komponisten Nicklas Schmidt, der er vokset op i Kolding, har som den første dansker gennemført den fulde femårige uddannelse som komponist ved Ruslands berømte Rimskij-Korsakov Musikkonservatorium i Skt. Petersborg. Dette blev i går markeret ved en debutkoncert, hvor St. Petersburg Chamber Philharmonic uropførte Schmidts diplomarbejde fra konservatoriet, »Symfoni nr. 1«. Desuden spillede orkestret Nicklas Schmidts værk fra 2001 »Rhapsody for String Orchestra and Percussion«. For tiden komponerer Nicklas Schmidt på musik til balletten »Mowgli« over dele af Kiplings »Junglebogen«. Balletten forventes opført i Skt. Petersborg i sæsonen 2004-2005. Konservatoriet har omkring 50 komponiststuderende, og blandt dem er islændingen Örlygur Benediktsson, som danskeren delte sin debutkoncert med.

Ph.d.-forsvar om Svend Åge Madsen

Forskningsadjunkt Henrik Skov Nielsen forsvarer fredag 21. marts kl. 13 sin ph.d.-afhandling om forfatteren Svend Åge Madsen. Afhandlingen, der omhandler Svend Åge Madsens tidlige tekster, undersøger to litteraturteoretiske problemstillinger, som Madsens tekster har rejst. Afhandlingens første del handler om tankespring og forførelse af læseren (digression) og inddrager også andre tekster fra antikken til nutiden. Det beskrives, hvordan der er en selvstændig lyst forbundet med tekstens omveje og blindveje. Afhandlingens anden del handler om jegfortællingen. Det demonstreres bl.a., hvordan den teoretiske tradition har overset forskellene mellem jeg-fortællingen og selvbiografien og bl.a. derfor overset, at jegfortællingens ord ikke entydigt kommer fra fortællingens »jeg«. Forsvaret finder sted i Auditoriehuset, Bartholins Allé, Bygning 252, Aarhus Universitet.

navne@kristeligt-dagblad.dk