Prøv avisen

Fødselsdag i dag

60 Direktør, civilinge- niør Tage Dræbye, Albertslund, blev i 1968 uddannet stærkstrømsingeniør. Efter nogle år som redaktør ved Albertslund-Posten blev han i 1977 sekretariatschef for Dansk Byplanlaboratorium. I disse år sad Tage Dræbye i Albertslund Kommunalbestyrelse for Det Radikale Venstre, og i 1979 blev han valgt til Folketinget. Tage Dræbye forlod i 1984 Folketinget til fordel for jobbet som direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører i Danmark, og fra 1992 har han haft sin egen rådgivningsvirksomhed, Dræbye rådgivning og projektledelse. Dræbye har desuden siddet i en række bestyrelser og udvalg, og især på energiområdet har han været med til at præge udviklingen, bl.a. som formand for Energistyrelsens Faglige Udvalg vedr. Vindkraft og for Elektricitetsrådet. Tage Dræbye var fra 1997 næstformand og 2001-2002 formand for Energimiljørådet, og de seneste år har han tillige været formand for udvalget vedr. Miljøvenlig Produktion af El og Varme. Med sin ekspertise på miljø- og energiområdet deltager han jævnligt på konferencer, og han har udgivet fagbøger om bl.a. boligbyggeri. Siden i fjor har Tage Dræbye været landsformand for Frit Oplysningsforbund, FO.

Fødselsdage i morgen

85 Pastor emeritus Erling Dalum, Års, var gårdejer, da han i begyndelsen af 1970'erne tog den teologiske særuddannelse. Han blev i 1974 ordineret i Budolfi Kirke i Aalborg og indsat i embedet som sognepræst i Veggerby Sogn ved Års. Her virkede Erling Dalum i 14 år, indtil han i 1988 lod sig pensionere.

60 Sanger Peter Belli, spillede i 1959 med sit første orkester i københavnske ungdomsklubber. Dette udviklede sig i 1963 til pigtrådsgruppen Peter Belli & Les Rivals. Med sine »rivaler« blandede han sig på toppen af hitlisterne i konkurrence med The Beatles og Rolling Stones. Han var blandt de første til at synge rock på dansk og fik succes med sange som »Helt igennem repektabel«, »Ulven Peter« og »Tapre bjørn«. Peter Belli var med sit lange hår og eksperimenterende livsstil en del af det danske hippie-miljø i slutningen af 1960'erne, og det vakte opsigt, da han i 1967 blev viet til sin June i en skovlysning i Nordsjælland. Siden var Peter Belli ofte på dansktoppen med sange som »Kære gamle tog« og »Bli' væk fra vort kvarter«, og han turnerede med sit gøglerblod flittigt på byfester og markeder. I 1984 blev Peter Belli sprechstallmeister ved Cirkus Arena, og derefter var han tv-bingovært på Kanal 2 i 10 år, indtil tv-kanalen lukkede. Peter Belli har også haft film- og tv-roller i f.eks. filmen »Den dobbelte mand« og dogmefilmen »Et rigtigt menneske« og på tv i »Sonny Soufflé chok show« med sangen »Holbæk« samt i serien »Taxa«. Ligeledes har han lagt stemme til figurer i tegnefilm, bl.a. i »Løvernes konge«. I 1990'erne leverede den noget uglesete Peter Belli, der var beskyldt for at lade sig misbruge og øde sit kunstneriske talent væk, et overbevisende comeback som Mr. Martin i rockoperaen »Den store lysfest« og siden med sangen »En at bli' som«, hvor han var i selskab med Johnny Madsen, Nanna og Billy Cross. Han dannede i 1991 »De nye rivaler«, der året efter høstede anerkendelse med cd'en »Rippet & flået«. Senest har han udgivet cd'en »Talisman«, som også har fået både kritikerros og kommerciel succes. Peter Belli, der i 1999 udgav sin selvbiografi, »Jeg er, som jeg er«, modtog i år IFPI's ærespris ved Danish Music Award.

60 Bygningssnedker Henrik Harslund, Svallerup ved Kalundborg, fylder 60 år i morgen.

navne@kristeligt-dagblad.dk