Når interesse og arbejde forenes

Leder af Vejen Kunstmuseum Teresa Nielsen har også haft tid til at udgive flere værker om danske og udenlandske kunstnere. I dag fylder hun 50 år

0Teresa Nielsen har i nu 20 år stået i spidsen for Vejen Kunstmuseum. –
0Teresa Nielsen har i nu 20 år stået i spidsen for Vejen Kunstmuseum. –. Foto: Sasha Andersen.

portræt

2014 er et år, hvor Teresa Nielsen kan fejre flere milepæle. I dag fylder hun 50 år. Samtidig kan hun se tilbage på 20 år som museumsleder for Vejen Kunstmuseum, der senere på året har 90-års-jubilæum.

Vejen Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, som forsker i, udstiller og formidler dansk kunst fra 1880erne til i dag, med hovedvægt på tiden omkring år 1900, og det huser en enestående samling af dansk symbolisme fra den periode. Der er særligt fokus på billedhugger og keramiker Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), hvis hjem og samling museet er bygget på.

Og den kunsthistorieuddannede Teresa Nielsen har formået at forene arbejde og interesse i sit arbejde med museet:

LÆS OGSÅ: En mester uden for kategori

Som leder af Vejen Kunstmuseum er jeg absolut fagligt belastet og bekender: Inden for billedkunsten i tiden omkring 1900 og derunder primært de to områder skulpturer og helt særligt keramikken må jeg på det nærmeste betegnes som nørd, har hun tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad.

Jeg er rigtig glad for at have konsolideret Vejen Kunstmuseums samling, som beskriver tiden omkring år 1900 og udbygger fortællingen om den periode. For der skete meget andet end Edvard Munch og Skriget på den tid. Der blev skabt mange andre lødige værker, som kun de færreste kender, og det er en glæde at grave værkerne frem og dele dem med andre.

Teresa Nielsen har igennem årene været med til at skabe et populært og velfungerende museum, som har formået at trække linjer tilbage i tiden til Niels Hansen Jacobsens egne inspirationer og frem til de kunstnere, han siden har påvirket.

Ud over det omfattende formidlingsarbejde, der er knyttet til museets mange udstillinger og til museets eget blad Kunst Omkring Trolden, har Teresa Nielsen skrevet flere bøger blandt andet om Ursula Munch-Petersen, Jean René Gauguin, Susette Holten (P.C. Skovgaards datter) og naturligvis også om Niels Hansen Jacobsen.

Teresa Nielsens store arbejde inden for det danske kulturliv er blandt andet blevet anerkendt ved, at hun har modtaget Vejens Kulturpris, Jyske Vestkystens Kulturpris, Bikubens Museumspris og Carl Jacobsens Muse.