Journalisternes livline

Fremtiden skal bruges sammen med familien for arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der fylder 70 år i dag. Men han går nok aldrig helt på pension, mener hans sønner

FLEMMING IBSEN, Overenskomstforhandlingerne.: Professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet , med speciale i Arbejde og Arbejdsmarked, tilknyttet Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA og Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning.
FLEMMING IBSEN, Overenskomstforhandlingerne.: Professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet , med speciale i Arbejde og Arbejdsmarked, tilknyttet Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA og Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning. Foto: Henning Bagger/.

For tre år siden, da Flemming Ibsen var 67 år, erklærede han for offentligheden, at han ville gå på pension, når han blev 70 år. Nu er dagen oprunden, og professorens navn er stadig at finde på listen over ansatte ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Men det er kun på lånt tid. Til juni holder arbejdsmarkedsforskeren nemlig sin afskedsforelæsning, pakker sit liv i den jyske købstad ned og flytter til København sammen med sin kone gennem 13 år, Ester Amdrup.

Sammen har de fire sammenbragte børn, der alle bor i hovedstaden, og nu hvor børnebørnene er begyndt at komme til, er det familien og ikke arbejdet, han vil bruge sin tid på.

LÆS OGSÅ: Hun vil give lys og varme i menigheden

Arbejdsmarkedsforskeren vil dog blive savnet for sin indsats, fortæller en anden arbejdsmarkedsforsker, kollegaen professor Henning Jørgensen. De har kendt hinanden og arbejdet sammen længe. Eksempelvis skrev de to arbejdsmarkedsforskere i fællesskab bogen Fagbevægelse og stat, som udkom i 1978.

Han er uovertruffen. Uden tvivl en af Danmarks største eksperter inden for sit område, siger Henning Jørgensen.

Det er ikke gået danske journalisters næser forbi, at Flemming Ibsen er ekspert.

Og professoren har aldrig været bleg for at udtale sig om stort og småt. Især om konflikter på arbejdsmarkedet, hvor han gennem mange år hyppigt har været citeret.

Under lærerkonflikten sidste år udtalte han sig nærmest dagligt, og allerede i 1996 kårede dagbladet Børsen Flemming Ibsen som Danmarks mest citerede ekspert.

Journalisterne får svar, et svar, de kan bruge til noget, fordi der ligger viden bag.

Men Henning Jørgensen fortæller, at Flemming Ibsen en overgang udtalte sig om lidt for meget. Det er ikke nogen hemmelighed, at 70-års-fødselaren er nær ven af Poul Nyrup Rasmussen (S) og Mogens Lykketoft (S).

Da de sad i regeringen, var han alt for ofte et ekko af dem, når han udtalte sig som ekspert i pressen. Flemming Ibsen er erklæret socialdemokrat, og man skal være varsom med at blande private forhold og synspunkter ind i sit professionelle virke. Vi talte på det tidspunkt om, at han skulle indstille sin politiske kommentatorvirksomhed. Og journalisterne bruger ham jo stadig i dag, hvilket vidner om høj, høj faglighed fra hans side.

Mogens Lykketoft mener dog, at Flemming Ibsen har ageret korrekt i sine udtalelser.

Flemming Ibsen har gjort sig umage med at udtale sig med den fornødne faglighed. Det er en underlig og naiv opfattelse, hvis man tror, at der findes eksperter, der er hævet over politik, siger Mogens Lykketoft om sin medstuderende fra Københavns Universitet, hvorfra begge fik en kandidatgrad i økonomi i 1971.

Efter studietiden kom politikken til at fylde endnu mere, end den gjorde i forvejen for Flemming Ibsen, der var aktiv på venstrefløjen i sin gymnasietid. Sammen med Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen sluttede Ibsen, der er opvokset i et arbejderkvarter på Nørrebro i København, sig til den akademiske socialdemokratiske organisation Frit Forum. Venskabet til de to politikere er stadig intakt og har ført til mange ferier på Endelave, hvor Lykketoft og Nyrup har sommerhus.

Flemming Ibsens to voksne sønner, Christian og Rasmus, glæder sig til at få deres far til København, så de kan få mere tid sammen til at se fodbold. En af Flemming Ibsens store interesser.

Der er to ting, der definerer ham, fortæller Rasmus Lyhne Ibsen: Hans arbejde og hans familie.

Men jeg tror nu aldrig, at han går helt på pension, siger Christian Lyhne Ibsen.

Pension eller ej har det ikke været muligt at få fødselaren til at medvirke i denne artikel.

Hans telefon er slukket, når han er på ferie, som Christian Lyhne Ibsen forklarer over telefonen fra Lucca i Toscana, hvor Flemming Ibsen fejrer sin fødselsdag med den nærmeste familie.