Objektiv og grundig med et handicap på 11,9

Per Sørensen er den tidligere højesteretsdommer og voldgiftsmand, der frifandt to embedsmænd for deres løgne i forbindelse med Christiania-sagen

Per Sørensen gik af som højesteretsdommer i 2011, men har siden fungeret som voldgiftsmand. Han stod i spidsen for undersøgelsen, der skulle blotlægge to embedsmænds rolle i Christiania-sagen, der kostede tidligere justitsminister Morten Bødskov hans ministerpost.
Per Sørensen gik af som højesteretsdommer i 2011, men har siden fungeret som voldgiftsmand. Han stod i spidsen for undersøgelsen, der skulle blotlægge to embedsmænds rolle i Christiania-sagen, der kostede tidligere justitsminister Morten Bødskov hans ministerpost. . Foto: Polfoto.

De to embedsmænd, der i forgårs blev frifundet for at have løjet for Folketinget i forbindelse med den såkaldte Christiania-sag, kan rette deres tak til et objektivt dansk retssystem.

Og særligt er det den 73-årige Per Sørensen, voldgiftsmand og tidligere højestretsdommer, som skal have tak. Det var nemlig ham, der stod i spidsen for den undersøgelse, der skulle blotlægge, hvad der var op og ned i sagen, som kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister. Og det gjorde Per Sørensen ved i sin beretning at forklare, at der i tilfældet med de to embedsmænd var tale om en ”nødløgn”:

”En ofte som undskyldelig eller forholdsvis uskyldig betragtet løgn, som en (i øvrigt sanddru) person benytter sig af i en nødsituation, en forlegenhed, for ikke at volde andre fortræd eller bekymring og lign.”, som det beskrives i ordbogen.

Per Sørensen bor i Skodsborg på Nordsjælland sammen med sin hustru, Bente Flindt Sørensen, datter af Lise Nørgaard, som han har været gift med gennem 47 år. Han gik på pension som højesteretsdommer i 2011, da han fyldte 70 år, men har siden sin aftrædelse stadig haft sit virke i det danske retssystem som voldgiftsmand.

”Han er gået på pension. Men ikke pension-sion. Han er bestemt ikke en, der bare sidder og kigger ud i luften,” siger hans hustru.

Da han i januar blev udpeget til at stå i spidsen for udvalget for undersøgelsen af Christiania-sagen, var han da også indstillet på at få arbejdet klaret så hurtigt som muligt, så de involverede parter ikke skulle hænge for længe. Dog ikke på bekostning af grundighed.

”Han har brugt vanvittig meget tid på det,” forklarer Bente Flindt Sørensen, der ud over at bruge ordet ”grundig” også beskriver sin mand som værende yderst objektiv. For Per Sørensen er den ene sag nemlig ikke mere vigtig end den anden, mener hans hustru.

”Han blev udpeget til opgaven, og den tog han på sig. Der var ikke nogen forskel på, hvordan denne sag har fungeret i forhold til andre. Man graver sig ned og finder ud af, hvad der er op og ned, og det er med nøjagtigt den samme omhu og grundighed som ved en hvilken som helst anden sag,” siger Bente Flindt Sørensen.

I sin fritid går Per Sørensen gerne i operaen. Han spiller både tennis og golf, hvor han i sidstnævnte har et handicap på cirka 11,9, og så rejser han meget. Når der ellers er tid til det. For som sagt har netop Christiania-sagen taget en del tid, hvorfor han og hustruen da også er lettede over, at den nu er overstået, så de sammen med et barnebarn kan nå til Paris i forbindelse med tennisturneringen French Open i slutningen af maj.

Per Sørensen er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1965 og blev allerede i 1966 ansat som sekretær i Justitsministeriet. Han var i 1978-1979 dommer ved Østre Landsret, efterfølgende ved Københavns Byret, og så blev han i 1991 højesteretsdommer en post, som han besad gennem 20 år, indtil 2011, hvor han som 70-årig skulle pensioneres.Han har derudover også haft en lang række formandsposter, blandt andet i Pressenævnet og i Arbejdsretten. Per Sørensen har to børn og fem børnebørn.