Liv og lyst - seksualitet er ikke skamfuldt

Seksualvejlederforeningen i Danmark har valgt ny formand. Charlotte Englund skal fremover være organisationens frontfigur

Charlotte Englund ønsker at sikre Seksualvejlederforeningens medlemmer faglig sparring, udvikling og supervision som garanti for faglig og etisk kvalitet i arbejdet.
Charlotte Englund ønsker at sikre Seksualvejlederforeningens medlemmer faglig sparring, udvikling og supervision som garanti for faglig og etisk kvalitet i arbejdet. . Foto: André de Loisted.

Seksualvejlederforeningen i Danmark har på sit årlige landsmøde valgt ny formand. Charlotte Englund overtog stafetten , da den hidtidige formand, Janne Liliendal, ikke genopstillede.

Den 48-årige Charlotte Englund blev uddannet ergoterapeut i 1993, og derudover er hun uddannet seksualvejleder fra 2006 ved uddannelsen under Karsten Løt og Jørgen Buttenschøn. Sidstnævnte døde i 2012. Hun uddannede sig i 2011 til sexologisk counsellor fra Dansk Forening for Klinisk Sexologi, DACS.

Efter 16 år som ergoterapeut i psykiatrien nedsatte hun sig i 2009 som fuldtids sexologisk konsulent, og i 2010 blev hun en del af seksualvejlederuddannelsens faglige ledelse.

I sit arbejde møder Charlotte Englund for eksempel mennesker med funktionsnedsættelser, som i 30-årsalderen aldrig har haft sex. Mange plages af skam, og også medicinske bivirkninger, overgreb, homoseksualitet, længslen efter fysisk berøring og efter en kæreste er blandt de emner, hun taler med klienterne om. Hun mødes gang på gang af glæde over, at klienterne i hende har fundet en at kunne tale med og føle sig forstået af:

”For mange er det en enorm lettelse at kunne tale om sex med nogen. Dejligt at snakke med dig, siger de. Og skammen forsvinder.” Hun hjælper også med at indkøbe seksuelle hjælpemidler, at lære at flirte og tolke kropssprog og at turde tage kontakt til andre. Hun tager desuden også oftest med et par relationsmedarbejdere fra de pågældende botilbud på cafe- eller diskoteksbesøg med klienterne, så de kan øve sig i alt det svære og komme ud og skabe netværk.

Seksualvejlederforeningen i Danmark blev stiftet i 1998 og har eksempelvis til formål at arbejde for at udbrede forståelsen af seksualitetens betydning for den menneskelige udvikling, for åbenhed og tolerance omkring seksualitetens mangfoldighed og at arbejde mod tvang og vold i forbindelse med prostitution.

Charlotte Englund prioriterer højt, at alle borgere med funktionsnedsættelse får et tilbud om seksualvejledning. I den forbindelse siger hun:

”Mange finder det pinligt eller umuligt at tale om seksuelle emner med det personale, de møder hver dag, og som tit også hjælper til med intimhygiejnen. Derfor kan det ofte være en fordel, at seksualvejlederen kommer udefra. Med mig er det nemmere det er, som om der står seksualvejleder i panden på mig. Alle ved, hvorfor jeg er der.”

Charlotte Englund bor i Vanløse sammen med sin mand og to døtre på 14 og 18 år. Fritiden bruges på samvær med familie og venner, løbeture og kulturelle aktiviteter.