Prøv avisen
Portræt

Arkæolog hædret med prestigefyldt pris

Hvordan levede ”danskerne” under den sidste istid, før der var noget, der hed Danmark? Det har Berit Valentin Eriksen lagt utallige arbejdstimer i. Privatfoto. Foto: Privatfoto

Berit Valentin Eriksen har i mange år forsket i istidsmennesket i blandt andet Danmark. Nu belønnes hendes indsats med Westerbyprisen

Forskningschef ved Center for Baltisk og Skandinavisk Arkæologi ved Gottorp Slot, professor, dr. habil. Berit Valentin Eriksen er netop blevet hædret med Westerbyprisen.

Hun modtager prisen for sin indsats inden for udforskning af istidens mennesker i Danmark og Slesvig-Holsten. Hun har speciale i den sene istids rensdyrjægere, som bosatte sig i Danmark, i takt med at indlandsisen forsvandt.

”Vi har i bestyrelsen for Erik Westerby-Fondet besluttet, at Westerbyprisen for 2014 tildeles Berit Valentin Eriksen for hendes vedholdende internationale engagement, energiske indsats og imponerende resultater i udforskningen af den ældre stenalder og de første mennesker, der bosatte sig i Danmark og Slesvig-Holsten i den sene del af istiden,” siger Per Kristian Madsen, Nationalmuseets direktør og formand for fondet.

Berit Valentin Eriksen er født i Horsens og begyndte at læse arkæologi på Aarhus Universitet i 1978. Under sit studium afslørede hun hurtigt en fascination af den ældre stenalders jæger-samler-samfund, som hun med en karakteristisk vedholdenhed har holdt fast ved gennem hele sin videre arkæologiske karriere. Hun virkede i en årrække som adjunkt og lektor på Aarhus Universitet, og der er fra Berit Valentin Eriksens hånd flydt et væld af artikler foruden diverse anmeldelser.

I 2010 ved Universitet i Tbingen forsvarede hun den store tyske doktorgrad (habilitation) i Ur- und Frhgeschichte med værket ”Transitions and Transformations. From late Pleistocene reindeer hunters to Bronze Age flint knappers”.

I 2011 fik hun overført sin doktorstatus til Universitetet i Kiel, hvor hun virker som privatdocent, og sidste nyt fra karrierefronten er, at hun her i 2014 er tildelt et deltidsprofessorat ved Universitetet i Bergen.

Til daglig fungerer Berit Valentin Eriksen som forskningschef ved Center for Baltisk og Skandinavisk Arkæologi (ZBSA) på Gottorp Slot i Slesvig.

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark.