Enhedslistens stærke jura-næve

En af de mest markante figurer i Enhedslistens 25-årige historie, advokat Line Barfod, runder i dag de 50 år

Line Barfod har blandt andet været advokat for en række økologiske fonde og virksomheder, ligesom hun har specialiseret sig i gældsrådgivning.
Line Barfod har blandt andet været advokat for en række økologiske fonde og virksomheder, ligesom hun har specialiseret sig i gældsrådgivning. . Foto: Malte Kristiansen/Scanpix.

Alle, der har overværet et årsmøde hos Enhedslisten ved, at tale er guld, og at ændringsforslag og krav til udtalelser om kapitalismens inderste væsen sidder løst som øretæverne på en saloon i westernfilm.

Og der er ikke mange på denne jordklode, der kan få en sal fuld af græsrødder fra Enhedslisten til at tie stille på samme tid. Men partiveteran og advokat Line Barfod kan.

Line Barfod er en af de største profiler i partiets gennem årene, hvor hun sad i Folketinget op gennem 00erne, hvor ikke alene Enhedslisten, men også hele den røde blok var solidt placeret i den parlamentariske ørken.

Dengang optrådte Enhedslisten ofte som linedanser (-inde) på Folketingets spærregrænse, og de få medlemmer, som partiet havde i Folketinget, var mere profilerede.

Line Barfod markerede sig især på retsområdet, hvor hun i kraft af sin baggrund som advokat havde ry for at være mere end almindeligt godt inde i sagerne. En af hendes politisk set argeste modstandere, Venstres daværende politiske ordfører Ellen Trane Nørby, har tidligere anerkendt den “ræverøde” Barfod for at være inde i sit stof. Og for at kunne tale om andet end politik.

Internt i Enhedslisten hører Barfod til det, man kan kalde pragmatikerne. Altså dem der måske i højere grad leder efter grunde til at indgå aftaler frem for at lede efter grunde til at lade være.

Og selvom hun i dag ikke sidder i Folketinget - Enhedslisten har et såkaldt rotationsprincip, der sørger for gennemtræk på taburetterne - så er hun fortsat helt centralt placeret i partiets magtfulde hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Inden Enhedslistens opståen i kølvandet på kommunismens sammenbrud i Øst- og Centraleuropa, var Line Barfod formand for det hedengangne Fælles Kurs ungdomsafdeling, ligesom hun helt op til murens fald i 1989 var faglig sekretær for Kommunistiske Studenter.

Ved siden af det stærke politiske engagement og arbejdet som advokat er Line Barfod gift og mor til fire børn.

/ritzau/