Noder og penselstrøg

Musik- og kunsthistoriker, dr. phil. Dorthe Falcon Møller er en af vore store kendere af blandt andet musiksymbolik i dansk kalkmaleri

Selvom Dorthe Falcon Møller er gået på pension, kan hun ikke holde sig fra sine store interesser og skriver just nu på en bog om pianofortefabrikken Hornung & Møller. Privatfoto.
Selvom Dorthe Falcon Møller er gået på pension, kan hun ikke holde sig fra sine store interesser og skriver just nu på en bog om pianofortefabrikken Hornung & Møller. Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Gennem årene har Dorthe Falcon Møller publiceret vægtige værker indenfor begge sine fag, musik og kunsthistorie.

I dag fylder hun 70 år.

For musikkens vedkommende begyndte det med bogen ”Danske instrumentbyggere 1770-1850” der udkom i 1983, efterfulgt af ”Musiklivet på Lolland-Falster”, ”Træblæsertraditionen i dansk instrumentbygning” og en bog om violinbyggerfirmaet Emil Hjorth & Sønner. I 2004 kulminerende det hele med disputatsen ”Det danske pianoforte frem til 1914”.

Kunsthistorien blev først og fremmest tilgodeset med hovedværket om ”Erik Raadal, maleren fra Gjern” fra 1987, og året før havde Dorthe Falcon Møller afsluttet mange års indsamlingsarbejde og kombinerede begge sine fag i bogen ”Klang på kalk Musiksymbolik i dansk kalkmaleri”, der kom både i en dansk og en engelsk udgave.

Dorthe Falcon Møller har tillige leveret ikke færre end 230 biografier til den nyeste udgave af Weilbachs Kunstnerleksikon.

Fra midten af 1970erne og mange år frem underviste hun i skulptur på Københavns Universitet, hvilket medfører, at hvor hun end kommer frem herhjemme, støder hun på gamle elever.

Ved siden af al denne faglige virksomhed har Dorthe Falcon Møller også haft tid til siden 1966 at være gift med historiker og dr.phil. Anders Monrad Møller. Og så er hun i øvrigt mor til to og bedstemor til fem.

Nok er Dorthe Falcon Møller nu pensionist, men hun arbejder ikke desto mindre på et stortværk om den fremtrædende danske pianoforte-fabrik Hornung & Møller.

På selve fødselsdagen er der åbent hus/have på bopælen i Københavns Nordvestkvarter fra klokken 14 til 17.