Studenten uden grænser

Verden ligger helt bogstaveligt åben for 19-årige Nicklas Brendborg. Han har netop bestået en international studentereksamen med topkarakteren 12 i samtlige prøver og årskarakterer. Forude venter et halvt års dannelsesrejse

Der var stor medieopmærksomhed, da Nicklas Brendborg opnåede det sidste af i alt 31 12-taller på sit eksamensbevis som international handelsstudent fra Aalborg Handelsskole. Her ses han på dagen sammen med sin farmor, Maren Brendborg.
Der var stor medieopmærksomhed, da Nicklas Brendborg opnåede det sidste af i alt 31 12-taller på sit eksamensbevis som international handelsstudent fra Aalborg Handelsskole. Her ses han på dagen sammen med sin farmor, Maren Brendborg. . Foto: Martin Damgaard/Nordjyske.

Der findes studenter, som kæmper med adgangsbegrænsningen ved de videregående uddannelser og derfor har desperat brug for et højt tal ved den afsluttende prøve. Det var ikke tilfældet for Nicklas Brendborg, da han i denne uge gik til den afsluttende prøve ved sin hhx-eksamen på Aalborg Handelsskole.

Den flittige og dygtige elev havde nemlig på daværende tidspunkt allerede fyldt sit studentereksamensbevis med lutter 12-taller. Samtlige årskarakterer og prøver havde udløst 12, og det skete også ved den sidste prøve, som førte til, at Nicklas Brendborg kunne iføre sig den internationale linjes særlige studenterhue en hvid hue med alverdens flag i båndet.

Der er ingen grænser. Det resultat kan ganske enkelt ikke overtrumfes.

De fire mundtlige prøver, Nicklas Brendborg har været oppe til i 2. g og 3. g, har været i afsætning, innovation, dansk og det internationale område, DIO. Ved sidstnævnte prøve havde han skrevet en tekst, hvor han sammenlignede Botswanas økonomiske succes de seneste år med den økonomiske udvikling i andre afrikanske lande. Ved den mundtlige prøve skulle han så forsvare sine analyser over for lærer og censor.

Hvis han skal analysere sin egen succes ved eksamensbordet, slår han først fast, at ”selvfølgelig har det noget med hårdt arbejde at gøre”. Andre elementer er selvtillid, mod til at tage chancer og vilje til konstant at udfordre sig selv. I den mere taktiske ende er der et fif om i 1. g og 2. g at koncentrere mest energi om de fag, som afsluttes de pågældende år og dermed kommer på eksamensbeviset. Derimod synes han ikke, at der har været påfaldende meget held involveret i prøverne, idet han faktisk har haft en tendens til at trække nogle af de sværeste emner.

Men ud over egen flid og dygtighed har Nicklas Brendborg haft den store fordel, at han ikke just kommer fra det, forskerne kalder en uddannelsesfremmed baggrund. Selvom han har klaret sig grænseløst godt, er han ikke en udpræget mønsterbryder, idet begge forældrene er akademikere. Faderen, Michael Brendborg, har en ph.d.-grad og arbejder i it-virksomheden HP. Moderen, Berit Brendborg, er ansat ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet. Familien som også består af lillebror Rasmus og lillesøster Josefine bor i Støvring 20 kilometer syd for Aalborg.

”Mine forældre har altid været meget involverede. Jeg synes aldrig, jeg er blevet pacet, men jeg har brugt mange timer på at lege med min far. Vi har lagt puslespil og imens snakket om, hvor verdens byer ligger, og da jeg i en periode interesserede mig meget for biler, fik jeg legetøjsbiler, og så snakkede vi om, hvad de forskellige bilmærker hedder,” fortæller han.

Ud over skolearbejdet har han i gymnasietiden haft tid til at være sammen med sine venner, at dyrke styrketræning og at have fritidsarbejde som telefonsælger og lektiehjælp.

Og hvad så bagefter? Hvad vej søger en ung mand, som i tirsdags fyldte 19 år, og som hele verden ligger åben for?

”Lige nu skal jeg holde lidt fri, og så skal jeg tjene de sidste penge, jeg har brug for, inden jeg til oktober tager på seks måneders rejse til Asien og Afrika sammen med to venner. Derefter finder jeg ud af, hvad jeg vil. Jeg kunne godt tænke mig at læse på et internationalt universitet, det bliver nok økonomi eller statskundskab. Hvad jeg siden skal arbejde med, kommer nok hen ad vejen. Lige nu er det rejsen, der fylder i mit hoved,” siger han.