Prøv avisen
Portræt

Enhedslistens kronprinsesse var VU'er

Pernille Skipper er ved siden af Enhedslisten også medlem af det trotskistiske parti Socialistisk Arbejderparti (SAP). Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Hun har væltet en minister og står på spring som ny frontfigur på venstrefløjen. Men Pernille Skipper, som i dag fylder 30 år, har en blå fortid

Glemt er de dage, hvor Enhedslisten var ensbetydende med hjemmestrikkede sweatere og halvgamle mænd. I dag er det unge kvinder, der står i forreste række. En af de mest fremtrædende er retsordfører Pernille Skipper.

Selvom hun i dag er en profil på den politiske venstrefløj, så fik hun sin første politiske smagsprøve et helt andet sted. Som 15-årig meldte den unge nordjyde sig således ind hos Venstres Ungdom, VU. Et medlemskab, som dog røg igen, da der skulle betales kontingent.

”Hun lignede på mange punkter mange af de andre og kom med klassiske liberale holdninger, som mange har med fra deres forældre,” har samfundsfagslærer på Aalborghus Gymnasium, Bjarne Lang, fortalt til Djøfbladet.

Som barn i en skilsmissefamilie voksede Pernille Skipper op i et rækkehus i bydelen Gug i det sydlige Aalborg med sin mor, som i dag er managementkonsulent med eget firma. Mens Pernille har overtaget faderens efternavn, så har moderens efternavn von Platen-Hallermund anderledes adelige undertoner, og politikerens morfar har da også titel af rigsgreve.

Men efter at være startet på gymnasiet i Aalborg tog Pernille Skipper et ordentligt spring ud på den politiske venstrefløj og meldte sig ind hos Enhedslisten. Samtidig blev hun elevrådsformand og medlem af bestyrelsen i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, og da hun flyttede til København for at studere jura, fortsatte hun i studenterbevægelsen.

Tre dage efter at Pernille Skipper i 2011 fik sin juridiske embedseksamen, blev der udskrevet folketingsvalg, hvor hun for første gang blev valgt ind og udpeget som næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe og som retsordfører.

Da Morten Bødskov i december sidste år måtte forlade posten som justitsminister som en konsekvens af Christiania-sagen, var det således Pernille Skipper, som skubbede ham det sidste stykke ud over kanten.

Pernille Skipper er en populær skikkelse i Enhedslisten. To år i træk har hun fået flest stemmer af alle ved Enhedslistens urafstemning om nye folketingskandidater. Hun regnes også som storfavorit til at tage over som politisk ordfører, når Johanne Schmidt-Nielsen må stoppe i Folketinget på grund af Enhedslistens rotationsordning.

/ritzau/