Uortodoks tv-vært skiller vandene

Martin Krasnik er blevet kaldt ”kongen af kritiske interviews”, men også kritiseret for sin stil. Selv kalder ”Deadline”-værten det ”ubehagelig motivforskning”, at han som jøde skulle være proisraelsk som interviewer

DR 2-værten Martin Krasnik kan om nogen sætte sindene i kog.
DR 2-værten Martin Krasnik kan om nogen sætte sindene i kog. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR/presse.

Søren Krarup kaldte det ”et mordforsøg for åben skærm”, da den nu 43-årige journalist Martin Krasnik i marts 2013 inviterede Trykkefrihedsselskabets daværende formand, Lars Hedegaard, i DR 2's ”Deadline”-studie og bød ham på en byge af kritiske spørgsmål. Blot en måneds tid senere var det så daværende justitsminister Morten Bødskovs (S) tur til at få ørerne i Krasniks interviewmaskine.

Det har mange andre toppolitikere efterhånden også prøvet uden at slippe heldigt fra det. Og end ikke Martin Krasniks egen redaktionschef blev skånet, da Krasnik klædte sin chef af på live-tv, efter at DR havde kåret den forkerte vinder af kommunalvalget baseret på for hurtige og fejlagtige meningsmålinger.

Få danske interviewere er mere frygtede og respekterede end Martin Krasnik, der blandt andet har modtaget demokratiprisen Columbus-prisen 2013 for sin kritiske journalistik og er blevet kåret til årets tv-vært som ”kongen af kritiske interviews” af Politikens læsere. Men nu bliver den kritiske journalist igen selv kritiseret.

”Deadline”-værtens interview i lørdags med den norske læge Mads Gilbert, der har arbejdet på al-Shifa-hospitalet i Gaza By, har nemlig atter en gang vakt opsigt og ført til ikke alene ros, men også stor kritik af Krasnik. DR har efter interviewet modtaget 1000 henvendelser. Og på de sociale medier deler vandene sig også, efter at nogle har sat spørgsmålstegn ved, om Martin Krasnik som jøde kan dække krigen mellem Israel og Hamas objektivt. En underskriftindsamling med over 3000 støtter i skrivende stund mener det ikke.

Men selv kalder Martin Krasnik det for en ”ubehagelig motivforskning”, at han skulle være mere kritisk over for propalæstinensiske kilder som interviewer, og han henviser selv til, at Israels ambassadør heller ikke blev skånet i studiet.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard, er også af den overbevisning, at Krasnik forholder sig kritisk, uanset hvem der sidder i den varme stol:

”Krasnik går altid til stålet. Det gør han til de røde og til de blå. Og det gør han også til begge sider i den aktuelle konflikt i Gaza”.

MARTIN KRASNIK, der i øvrigt er storebror til Kristeligt Dagblads kulturjournalist Benjamin Krasnik, er født i København, men er også opvokset i Jerusalem. I København har han gået på den jødiske skole, Carolineskolen, og senere studeret på Hebrew University i Jerusalem, men på trods af den jødiske baggrund betragter Krasnik sig selv som ateist.

Han indledte sin journalistiske karriere, da han i 1994 fik praktikplads på Weekendavisen. Dengang studerede han statskundskab på Københavns Universitet, og selvom han var sikker på, at det var journalistikken, han ville arbejde med, gennemførte han sin kandidatuddannelse.

Efter ophold i Jerusalem og London sluttede Krasnik sig som 27-årig til Weekendavisens redaktion. Det brede gennembrud som andet end en skribent i mængden krævede dog et skifte til DR 2's ”Deadline” i 2003, hvor han blandt andet huskes som en af de få journalister, det lykkedes for at få daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at svede i et interview. Derefter gik turen tilbage til Weekendavisen, hvor Krasnik i stigende grad begyndte at blande sig i den offentlige debat. Han har også åbent fortalt om at overvinde sin kræftsygdom som ung, ligesom han har deltaget i debatten om sin egen kulturelle baggrund.

I samtalebogen med Herbert Pundik, ”Krasnik og Pundik”, diskuterer de to kloge jøder for eksempel situationen i Mellemøsten. Og han har selv skrevet de roste bøger ”De retfærdige en islamisk stafet”, ”Min amerikanske drøm på jagt efter stjernerne” samt samtalebogen ”Ritt og Søren” med Ritt Bjerregaard og Søren Mørch.

Inden han kom tilbage som ”Deadline”-vært i 2012, var han vært på udenrigsmagasinet ”Ellemann | Lykketoft” på TV 2 News. Privat bor han på Østerbro i København med en ikke-jødisk kæreste, som han har to børn på henholdsvis 12 og 6 år med.