Prøv avisen
Portræt

Den skarptungede korkprop

Venstre-løven Jens Rohde er på vej tilbage til de hjemlige politiske græsgange. Foto: Arkiv/Scanpix

Venstre-politikeren Jens Rohdes karriere svinger lige så heftigt som hans temperament. Nu kan han blive ny borgmester i Viborg

De undrer sig i Viborg og flere andre steder. Lige pludselig er Jens Rohde blevet byens varmeste borgmesteremne, og det havde de færreste set komme. Dels er den 44-årige Venstre-politiker netop genvalgt til Europa-Parlamentet, dels har hans mange kontroversielle og ofte partistridige udmeldinger fået de fleste til at dømme ham ude af dansk politik.

Men kigger man nærmere på Jens Rohde, burde det egentlig ikke overraske, at han igen kan blive en markant figur, for Rohdes varemærke, både privat og politisk, er store udsving og en udpræget korkpropmentalitet.

At det kan blive netop Viborg, der agerer scene for endnu et ud- og opsving, kan heller ikke undre. Selvom Rohde er født i den nærliggende by Holstebro, er han nærmere viborgenser. Det var her, han først gjorde sig bemærket ved som 14-årig at blive sportskommentator på Radio Viborg. Fem år senere var han også EU-reporter og gjorde dermed op med det lidt generte og indadvendte væsen, der egentlig var hans udgangspunkt.

Hans særlige evne til at formidle skarpt blev yderligere styrket med to ansættelser i reklamebranchen, inden han bevægede sig ind i politik først som journalist for Europa-Parlamentsmedlem Tove Nielsen, siden som koordinator for Europa-Parlamentets Juniorteam gennem fem år. Som 28-årig tog han det naturlige næste skridt og blev valgt til Folketinget for Venstre.

Hans otte år lange karriere i Folketinget har været lige så markant, som den har været turbulent. Både på grund af og på trods af sit heftige temperament, sin skarpe tunge og hang til impulsive handlinger og udtalelser opnåede han blandt andet at få den magtfulde post som politisk ordfører for partiet. Samtidig gjorde han sig uvenner med både venner og fjender, og han er blevet kaldt alt fra ”lavt og løsgående missil” til ”enfant terrible” og ”sjofel gadedreng”. Men der var generel respekt om hans politiske tæft. Respekt og kendisfaktor fik han yderligere af, da han i 2005 smed de sidste rester af genertheden og vandt det musikalske underholdningsprogram 'Showtime'.

Det vakte derfor opsigt, da han i 2006 besluttede at skifte spor for at blive direktør på Tv2 Radio. Også det blev en turbulent periode, der endte inden for et år, efter han to gange blandede sig i politik med flere kontroversielle udtalelser. To år senere gjorde han politisk comeback og blev valgt ind i Europa-Parlamentet og genvalgt i maj i år med næsten 50.000 personlige stemmer.

Nu er han så Venstres spidskandidat til borgmesterposten i Viborg. Her mener man nemlig, at hans evne til at skille vandene er et plus. Så ved man i det mindste, hvad man har at arbejde med, som formand for Venstre i Viborg, Anders Jensen, formulerer det. Om Jens Rohde faktisk bliver ny borgmester er endnu uafklaret, men gør han, er det sikkert og vist, at det ikke bliver kedeligt.

Privat bor Jens Rohde i Viborg med sin hustru og deres tre børn.