Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Nordirak er en hed udfordring

I efteråret var Tue Jakobsen i Filippinerne for at koordinere nødhjælpen til ofrene for tyfonen, hvor dette foto blev taget. Nu er han i det nordlige Irak for at hjælpe de tusinder af irakere, der er på flugt fra Islamisk Stat. Et hårdt, men meningsfuldt job. Foto: Red Barnet

Tue Jakobsen fra Red Barnet er en af de nødhjælpsarbejdere, der i øjeblikket forsøger at hjælpe hjemløse og forfulgte irakere med at overleve

Der skal tænkes hurtigt, og der skal tænkes effektivt, når nødhjælp skal skaffes frem til tusinder af mennesker under vanskelige vilkår. Det kan være svært, når temperatureren en helt almindelig fredag formiddag let sniger sig op på 41-42 grader, og arbejdet har det med at fortrænge nattesøvnen men det er netop kombinationen af udfordrende arbejdsbetingelser og vigtigheden af, at opgaven bliver løst optimalt, der er årsagen til, at Tue Jakobsen lige nu befinder sig i det nordlige Irak på opgave for Red Barnet.

”Det er spændende at arbejde i konfliktzoner, fordi man på en gang udfører nogle opgaver, som er utrolig vigtige og gør det under ekstremt komplicerede forhold,” siger han.

Den 28-årige nødhjælpskoordinator har været ansat i Red Barnet siden april 2012 og er vant til at blive sendt ud til katastrofeområder med et par times varsel. I efteråret var han fire uger i Filippinerne efter tyfonen, og nu gælder det Nordirak, hvor den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stat alene i løbet af de sidste par uger har fordrevet omkring 200.000 mennesker fra deres hjem, så der nu er over en million internt fordrevne irakere i landet.

Fra organisationens kontor i Erbil fletter Tue Jakobsen trådene sammen, så der blandt andet kommer kiks, tæpper og telte ud til de flygtende kristne og yazidier.

”Det er da hårdt. Det er fysisk hårdt, fordi man får for lidt søvn og mad. Og det er mentalt benhårdt, fordi det er så vigtigt, at man ikke begår fejl. Fejl betyder noget i det her arbejde, Det tærer også på en at møde så mange mennesker, som fortæller rædselsfulde historier. De oplevelser, de har haft, ligger så langt fra det, der er normal virkelighed, at det kan være svært at fatte. Så er det vigtigt at få talt med sin egen familie og sine venner for at få lidt balance i tingene,” fortæller Tue Jakobsen.

På de gode dage er der også tid til en falafel eller kyllingeshawarma til frokost. En af de bedste falafel-sandwich, han har fået, smagte han faktisk stik mod enhver forventning så sent som i denne uge i Domiz-flygtningelejren i det nordvestlige hjørne af de kurdiske områder.

Tue Jakobsens faglige baggrund er en tre et halvt-årig uddannelse som katastrofe- og risikomanager fra professionshøjskolen Metropol. Den giver de professionelle kvalifikationer, som er så afgørende for at være en god nødhjælpskoordinator, siger Alice Moltke Ladekarl, katastrofechef i Red Barnet.

”Nødhjælp er langt mere end godgørenhed. Nødhjælp skal være ekstremt velorganiseret, fordi den ofte uddeles under meget vanskelige og undertiden farlige vilkår. Så det kræver, at man ved, hvad man gør, og kan handle hurtigt og beslutsomt. Det kan Tue,” siger hun.

Dertil kommer, at Tue Jakobsen har en række personlige egenskaber, som gør, at Red Barnet trygt sender ham ud.

”Han er en arbejdshest, som ikke er bange for at tage fat, også når det måske ikke lige er en opgave, der formelt set hører hjemme hos ham. Hele hans attitude er sådan 'det må vi se at få løst'. Desuden har han en god indlevelsesevne og en stor respekt for andre mennesker,” siger hun.

Og så er han et glad gemyt, som formår at holde humøret oppe også i hårde situationer.

”Han spreder en god stemning omkring sig. Det er meget værd,” siger Alice Moltke Ladekarl.

Skulle Tue Jakobsen mod sædvane have brug for kunstige stimulanser for at komme i humør, kan han i en snæver vending ty til en velskænket Tuborg. Den danske øl er et udbredt mærke i de kurdiske områder.