Rar jyde med hjerte for feminisme

I morgen holder den 70-årige teolog Johannes Nissen afskedsforelæsning på Aarhus Universitet efter en lang teologisk karriere med fokus på diakoni og støtte til samfundets svageste

Johannes Nissen går ikke langt på literen uden teologi. I dag holder lektoren, der både har undervist i praktisk teologi og Det Nye Testamente, afskedsforelæsning på Aarhus Universitet. Her er han dog hjemme ved bogreolen. -
Johannes Nissen går ikke langt på literen uden teologi. I dag holder lektoren, der både har undervist i praktisk teologi og Det Nye Testamente, afskedsforelæsning på Aarhus Universitet. Her er han dog hjemme ved bogreolen. - . Foto: Lars Aarø/Fokus.

Johannes Nissen ånder og lever for teologi. Og det var inspiration fra nu afdøde Johannes og hustruen Anne Marie Aagard, som førte den 70-årige Johannes Nissen ind på den bane, hvor teologi også handler om politik.

Det fortæller en kilde fra Aarhus Universitet, som også kalder ham en feministisk teolog med sans for de undertrykte i Danmark og i verden.I morgen er der reception og afskedsforelæsning for Johannes Nissen på Aarhus Universitet, hvor han har arbejdet inden for områderne Ny Testamente og Praktisk Teologi siden 1972. Dog vil han stadig være løst tilknyttet som ekstern lektor i diakoni og skal både undervise studerende på den nye diakonuddannelse og studerende i Ny Testamente på uddannelsen ”3K - kristendom, kultur og kommunikation”.

Johannes Nissen beskrives af flere som omgængelig, stilfærdig og en rar jyde, der sjældent viser irritation eller vrede. Og så roses han også for på møder at søge ud over det snævert faglige felt og at være åbent spørgende.

Men når han taler om sine faglige hovedfelter, ændrer han om ikke karakter, så skarphed på en meget venlig måde, når han slår et slag for feminisme, politik og befrielsesteologi. Blandt andet har han arrangeret en Økumenisk Kvindegruppe, hvor han selvsagt ikke selv deltager.

”Myndiggørelse - eller empowerment - er et centralt ord, fordi det er egne ressourcer, man skal fremkalde,” siger han selv, når han skal forklare sin tilgang til støtten til de svageste.

”Han er til økumeni og nok noget til den venstre side af politikken,” hedder det om lektoren, der gennem en årrække har været hjælpepræst ved Helligåndskirken i Aarhus.

Selv erklærer Johannes Nissen sig enig i beskrivelsen, men understreger, at han lægger vægt på aldrig at forklare hverken kvinder, fattige eller svage, hvad de skal gøre, men at være med dem.

”Derfor kunne jeg godt tænke mig, at 'Teologi for Lægfolk', hvor jeg har undervist siden 1973, hed 'Teologi med Lægfolk'. Men man kan ikke bare ændre navnet.”

”Teologi for Lægfolk er en af Johannes Nissens teologiske kæpheste,” lyder det fra en kilde.

Hans nye bog - og der er en lang, lang række af bøger på Johannes Nissens cv - hedder ”Medvandring - Indføring i teologisk religionspædagogik”. Igennem bogen boltrer han sig i ”teologi med børn”, ”teologi med unge” og ”teologi med voksne”. Bogen udkommer i morgen, hvor Johannes Nissen også holder afskedsforelæsning.

”Johannes Nissen er på mange måder grænseoverskridende,” siger en tidligere kollega og fortsætter:

”Han er både forsker og universitetslektor, men han har et stort overskud til lægfolk, og det præger også mange af de ting, han har skrevet.”

Den afgående universitetsteolog cykler til arbejde og hjælper til i hus og have. Men ellers ånder alt teologi.

Johannes Nissen og hans hustru, Esther, blev gift i 1975. De har to voksne sønner og et barnebarn.