Fra børnehjemsdreng til elsket troubadour

Niels Hausgaard har i mere end 40 år haft en usædvanlig karriere i dansk showbizz. På søndag fylder han 70 år

Niels Hausgaard har som noget helt usædvanligt i dansk showbizz altid udsolgt til sine koncerter. -
Niels Hausgaard har som noget helt usædvanligt i dansk showbizz altid udsolgt til sine koncerter. - . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Da Niels Hausgaard var omkring 10 år gammel, blev han i sit fiskerhjem i Hirtshals hentet af to stramt klædte damer fra Børneværnet og anbragt på Himmelbjerggården ved Ry i Midtjylland. Han var et såkaldt utilpasset barn, og hans forældre mente, at han var bedst tjent med at komme på børnehjem.

En barsk begyndelse på tilværelsen, som dog på ingen måde knækkede Niels Hausgaard. Måske snarere tværtimod. For som en god ven af ham siger:

”Når man får lussinger nok, kan man enten bryde sammen eller vælge at grine ad det. Niels gjorde det sidste”.

Niels Hausgaard nøjedes som bekendt ikke med at grine. Han fik hele Danmark til at grine med.

De sidste mere end 40 år har han turneret landet rundt med sin helt særlige sammensætning af musik, sang og anekdoter, hvor han med nordjysk lune og underspillet humor har spiddet os danskere på vores dobbeltmoral og vellevned. Og som noget ganske usædvanligt i dansk showbizz har han gennem alle årene haft kronisk udsolgt til sine koncerter. Mange danskere ved faktisk ikke noget bedre end at grine ad sig selv, og det har Niels Hausgaard i den grad forstået.

I et interview i Kristeligt Dagblad tidligere denne måned sagde han blandt andet:

”Humor er ikke en måde at skøjte hen over livet på, men mere en måde at fordøje ting på en god måde, så vi alle sammen kommer ud med ansigterne intakte. For det hele er jo ikke så slemt, vel?”.

-årsfødselsdagen på søndag er ikke nogen særlig milepæl for Niels Hausgaard. Han går ikke op i mærkedage og kunne aldrig drømme om at tage på fødselsdags- eller jubilæumsturné. Eller holde op for den sags skyld. Det sidste sker først, hvis der en dag ikke længere er interesse for hans koncerter.

”Hvis publikum ikke kommer, så kommer jeg heller ikke,” som han siger.

Men folk skal nok blive ved med at komme, for Niels Hausgaard har dyb respekt for sit publikum og tillader aldrig sig selv at hvile på laurbærrene. Kunstnerisk genbrug er ikke noget, han dyrker, så når han hvert år ved nytårstide begynder sin turné, er det altid med nyt materiale. Han betegnes som et meget varmt og generøst menneske, og som en siger om ham; ”han er sådan en type, som vi alle sammen gerne vil være”.

I 1972 begyndte Niels Hausgaard som huspoet på Regionalradioen i Aalborg. Her skrev han sange på vendelbomål, inspireret af aktuelle begivenheder i landsdelen. I 1974 udkom hans debutplade ”Et portræt”, og så var det slut med at være anonym nordjyde. Sangen ”En halv time” blev et megahit, og siden har han levet som troubadour og tilbragt mange timer på de danske landeveje i sin gamle Mercedes.

Flere af hans shows er transmitteret i tv, hvorigennem han har ramt et endnu større publikum. Tv-udgaverne af ”Lad Os Finde Festen” og ”Med hudfarvet hud” blev tilmed kåret som bedste tv-underholdning i henholdsvis 2001 og 2004.

Mange vil også huske Niels Hausgaard sammen med Erik Clausen i tv-programmerne ”Der kan man se”, hvor han var den sindige nordjyde og Clausen den hurtige københavner. Niels Hausgaard har også medvirket som skuespiller i tv-serierne ”Nana” og ”Taxa” og i filmen ”Forræderne” fra 1983.

Han er politisk at finde på venstrefløjen og har især været aktiv i Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen.

Niels Hausgaard er født i et indremissionsk hjem i Hirtshals, og ud over afstikkeren til Himmelbjerggården og et par år på havet har han boet hele sit liv i Vendsyssel. I de seneste mange år på en gård i Hundelev tæt på Løkken, hvor han driver avl med varmblodsheste.

Han er gift med Gitte Hausgaard, sammen har de en voksen datter og et barnebarn.