”Nørdet på den gode måde”

Thor, Holger, Jonas, Morten - og nu Benny. Sønderjyden Benny Engelbrecht bliver den femte skatteminister i denne regeringsperiode, men den første socialdemokratiske af slagsen i 13 år

Benny Engelbrecht var fra sin første dag som skatteminister efterspurgt af journalisterne. -
Benny Engelbrecht var fra sin første dag som skatteminister efterspurgt af journalisterne. - . Foto: Christian Liliendahl/Scanpix.

Han er storforbruger af de sociale medier: På Twitter skriver han i gennemsnit 10 opslag om dagen, på Instagram poster han billeder af alt fra politiske arrangementer til hjemmedyrkede grøntsager, og på Facebook slår han videohilsener op - den seneste lagt på få minutter efter hans minister-audiens hos Kronprinsen i går. Videoen havde han undtagelsesvis givet en bekendt bemyndigelse til at lægge op, men Danmarks nye skatteminister, Benny Engelbrecht (S), lover, at det ikke skal gentage sig: Selvom han er blevet minister, vil det i fremtiden også være ham selv, der sidder bag skærmen og holder forbindelsen til borgerne.

Den direkte kommunikation og åbenheden i den politiske proces er nemlig mærkesager for den 44-årige sønderjyde. På sin hjemmeside har Benny Engelbrecht oprettet sit eget lobbyregister, der giver alle besøgende adgang til hans kalender. Formålet er ”at skabe mere åbenhed og gennemsigtighed” omkring det politiske arbejde, skriver han.

”Benny tager ikke let på det ansvar, det er at repræsentere vælgerne. Det er en værdi for ham hele tiden at sørge for at snakke med folk og få inputs fra virkeligheden. Når han praktiserer åbenhed, er det, fordi han føler, at man som politiker skylder vælgerne og demokratiet at lægge kortene på bordet,” siger partifælle og medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose. Hun har arbejdet tæt sammen med Benny Engelbrecht, da de sammen har skrevet debatbogen foodfight.eu, og hun betragter ham som en god ven:

”Benny er nørdet på den gode måde. Han er sådan en, man gerne vil have som bordherre, fordi han ved så mange underlige ting og er en god historiefortæller,” siger hun.

Benny Engelbrecht er oprindeligt fra Amager, men flyttede til Sønderborg som 20-årig. Her bor han stadig sammen med sin kone, Charlotte, der er byrådspolitiker for Socialdemokraterne i Sønderborg Kommune, og parrets to hunde, Diva og Billie. Han har været medlem af Folketinget siden 2007 og har senest været Socialdemokraternes erhvervsordfører, formand for Transportudvalget og medlem af Folketingets Skatteudvalg. Og nu er han så skatteminister, hvilket spreder stolthed hjemme i Sønderborg:

”Benny er først og fremmest enormt flittig. Man går aldrig forgæves, når man skal bruge ham - hverken personligt eller politisk. Vi er rigtig stolte af ham og den måde, han forvalter sit mandat på: Han husker, hvor han kommer fra, men har samtidig blik for helheden og det, der er bedst for hele Danmark,” siger Erik Lauritzen (S), der er borgmester i Sønderborg Kommune og en nær ven af Benny.

Benny Engelbrecht er noget så sjældent som en folketingspolitiker, der ikke er akademiker. Inden hans politiske karriere startede, var han afdelingsleder for AOF SYD og har tidligere arbejdet med markedsføring og journalistik på lokale radiostationer. Men han har ingen anden uddannelse end folkeskolens afgangseksamen.

”Han er sådan en, der sætter sig noget for og så følger det til dørs. Når han beslutter sig for, at han vil løbe et maraton, så gør han det. Også selvom han er udfordret af en dårlig ryg og tidsmangel til træning - jeg har tit overvejet, om han mon løbetræner om natten! Men han gennemfører altid. Og det vil han også gøre som skatteminister,” siger Erik Lauritzen.