Dedikeret H.C. Andersen-forsker fylder 70 år

På sin runde fødselsdag kan Johan de Mylius se tilbage på en karriere, der for en stor dels vedkommende har stået i H.C. Andersens tegn. Og det er ikke slut endnu, for der er en ny bog på vej

Fagfolk tøver ikke med at kalde Johan de Mylius for den måske største H.C. Andersen-kender herhjemme. -
Fagfolk tøver ikke med at kalde Johan de Mylius for den måske største H.C. Andersen-kender herhjemme. - . Foto: Syddansk Universitet.

Siger man H.C. Andersen-forskning, må man også sige Johan de Mylius. Dagens 70-årsfødselar har om nogen gravet dybt i H.C. Andersens forfatterskab og ligger som følge deraf inde med en viden om eventyrdigterens litteratur, som kun er de få forundt. Lader man blikket glide med over hans cv, møder man således også en betragtelig produktion af bøger, artikler og rapporter, der har H.C. Andersen som omdrejningspunkt.

Særligt digterens romaner har haft Johan de Mylius' interesse, og titlen på hans disputats fra 1981 var således ”Myte og roman. H.C. Andersens romaner mellem romantik og realisme. En traditionshistorisk undersøgelse”.

Fagfolk tøver ikke med at kalde Johan de Mylius for den måske største H.C. Andersen-kender herhjemme, ligesom han roses for at have sat digteren ind i en global kontekst og for at have fået H.C. Andersens litteratur gjort kendt ud over den hjemlige andedam. Også inden for landets grænser har han delt ud af sin litterære viden.

En tidligere kollega udtaler, at Johan de Mylius aldrig er gået på kompromis med sin faglighed, og at han som underviser på Syddansk Universitet også altid har stillet høje krav til sine studerende.

Johan de Mylius lægger ikke fingre imellem, når formidlingen af H.C. Andersen efter hans smag bliver lidt for provinsiel og poppet. Blandt andet kritiserede han fejringen i 2005 for at være for meget kommercialisme og for lidt andersensk litteratur.

Efter at være blevet nysproglig student fra Sorø Akademi læste den 70-årige litterat på Københavns Universitet og kunne i 1970 kalde sig cand.mag. i dansk og tysk. Samme år blev han ansat som amanuensis i nordisk litteratur ved Odense Universitet (i dag Syddansk Universitet).

Det er også her, han efterfølgende primært har slået sine faglige folder - siden 1988 og knap 25 år frem som leder af H.C. Andersen Forskningscenteret, som han selv stod i spidsen for at oprette i sin tid.

Johan de Mylius er ligeledes en efterspurgt foredragsholder og ikke nødvendigvis kun i H.C. Andersen-sammenhænge - også filosoffen Søren Kierkegaard og forfattere som Morten Korch og Henrik Pon-toppidan har været genstand for hans forskning.

Igennem årene har den flittige Andersen-forsker modtaget adskillige anerkendelser for sit faglige arbejde og engagement.

Blandt andet Fyens Stiftstidendes forskerpris, Odd Fellow Ordenens Litteraturpris og Dansk Forfatterforenings HCA-pris. Og der er basis for flere priser, for selvom Johan de Mylius sidste år stoppede som professor på Syddansk Universitet, ligger han ikke på den lade side.

Netop nu skriver han på en bog om H.C. Andersen med manuskripttitlen ”Livet og skriften. En bog om H.C. Andersen”. Bogen skal skildre den berømte forfatter som både digter og menneske.

Johan de Mylius er bosat i Odense.