Prøv avisen
Portræt

Som 80-årig går man langsomt frem

Alle prædikener og andagter er blevet skrevet fra bunden, for skrivelysten har altid været stor hos morgendagens fødselar, Poul Henning Fromsejer. Her er han portrætteret ved en tidligere lejlighed i sit hjem i 2011. - Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Særligt livet som præst står stærkt i erindringen hos pastor emer. Poul Henning Fromsejer. I morgen fylder den alsidige præst 80 år

At være præst er det mest meningsfyldte arbejde, man overhovedet kan få. Sådan lyder ordene fra pastor emer., forfatter og højskolemand Poul Henning Fromsejer, der igennem 40 år virkede som præst i blandt andet Aarhus Domkirke, Utterslev Kirke i København og Roskilde Domkirke.

For som præst får man lov til at bringe godt budskab til folk i en ellers forvirrende verden, fortæller Poul Henning Fromsejer, der i dag har lagt såvel præstegerning som de fleste af sine mange andre aktiviteter på hylden.

”Som 80-årig går man langsomt frem,” forklarer han, hvilket ellers ikke har været kendetegnende for hans indholdsrige liv. Et utal af tillidsposter er det blevet til, blandt andet hos Landsforeningen af Menighedsråd og Løgumkloster Højskole og Refugium. Dertil kommer et stort engagement i Indre Mission, hvor han var på Indre Missions Tidendes redaktion fra 1965 til 1978.

Pennens arbejde har altid været en stor del af Poul Henning Fromsejers liv, og de seneste ti år er der udkommet fem bøger fra hans hånd på eget forlag. Bøger, hvori der fortælles og reflekteres over menneskets forhold til Gud, livet og glæden. Rejser har også i mange år været en stor glæde for fødselaren, og han og hustruen Kirsten har som rejseledere stået i spidsen for ture til Nordkap, Tyskland, Østrig og Schweiz. Også et stort antal højskoleophold har præsteparret sammen arrangeret og gennemført, blandt andet til Silkeborg Højskole og Brandbjerg Højskole.

I dag bruger Poul Henning Fromsejer tiden på blandt andet kryds og tværs og på genlæsning af bogreolens mange skatte. Og så er det godt at tænke tilbage på tiden som præst og de mange gange, hvor det kristne budskab blev delt. For eksempel igennem konfirmandundervisningen, hvor konfirmanderne ofte kunne begejstre deres præst. Eller når der blev holdt hjemmealtergang og gudstjeneste med et sygt sognebarn og dennes familie. ”Det var helt ubeskriveligt dejligt. Et fællesskab uden lige,” fortæller Poul Henning Fromsejer.

Fødselaren kommer oprindeligt ud af en bondeslægt fra Vorbasse, men er i dag bosat i Roskilde sammen med sin hustru. Fødselsdagen fejres ude af huset med fest for børn, børnebørn og venner.