En stolt mormor og en eminent præst

I dag fylder præst i Aarhus Domkirke Sabine Bech-Hansen 60 år

Sabine S. Bech-Hansen, præst i Aarhus Domkirke, mestrer stort set alle præsteroller - både som prædikant, sjælesørger og formidler. - Privatfoto.
Sabine S. Bech-Hansen, præst i Aarhus Domkirke, mestrer stort set alle præsteroller - både som prædikant, sjælesørger og formidler. - Privatfoto.

Præst i Aarhus Domkirke Sabine S. Bech-Hansen, der fylder 60 år i dag, kan godt blive ”gal som en tysker”, siger hun. Det går mest ud over familien. Men hun har heller ikke stor tålmodighed med møder i domkirken, der ender i ingenting eller mangler seriøsitet.

Og når det er sagt, er der kun roser tilbage at plukke i: en dygtig og belæst teolog, en gedigen prædikant, en populær sjælesørger, en dygtig formidler, en tolerant kvinde med sine meningers mod.

Men aldrig et flokdyr. En af hendes kolleger siger om hende, at hvis hun ser en flok løbe den ene retning, så løber hun den anden. Og hun er, siger vedkommende, det stik modsatte af modebevidst.

Den udtalelse kan hun godt genkende:

”Jeg er lidt af en enspænder.”

Sabine S. Bech-Hansen har en entusiasme, der smitter af på alle, hedder det fra flere musikere i domkirken.

”Og hun er også en person, for hvem intet er ligegyldigt. Når Sabine gør et eller andet, så går hun ind i det med liv og sjæl.”

Fødselaren er født i Tyskland i Frankfurt am Main, hvor faderen, professor i filosofi, dr. Hermann Schweppenhäuser, og hustruen, Gisela Cornehl, arbejdede og boede. Faderen er katolik, og moderen var protestant, hvilket ifølge Sabine Bech-Hansen ikke er ualmindeligt i Tyskland.

Det er heller ikke usædvanligt, at børnene følger moderens religiøse tilhørsforhold.

Faderen var tæt på den såkaldte Frankfurterskole, der blev stiftet i 1923 af en række filosoffer, sociologer og andre intellektuelle.

”Så jeg vil ikke sige, at jeg kendte filosoffen Theodor W. Adorno (1903-1969). Dertil var jeg for lille. Men jeg har siddet på skødet af ham og leget med hans ure.”

Men andre siger, at det intellektuelle miljø, hun har bevæget sig i, i den grad har smittet af.

Familien vendte tilbage til Danmark, da Sabine S. Bech-Hansen var teenager. Hun tog en studentereksamen og var fast besluttet på at blive gymnasielærer, og hun har også en kort overgang flirtet med tanken om en uddannelse til fritidspædagog.

”Men biskop Kjeld Holm overtalte mig til at blive præst, og han har været min læremester udi det arbejde. Han har også døbt mine børn og i det hele taget spiller han en stor rolle i mit liv.”

Sabine S. Bech-Hansen har været både formand og næstformand i Præsteforeningen, og hun har også blandet sig i medierne, blandt andet i debatten om, hvorvidt mandlige præster, der ikke anerkender kvindelige præster, skal give hinanden hånd ved ordinationer i kirken.

Sabine S. Bech-Hansen blev teologisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1991, og inden ansættelsen i Aarhus Domkirke har hun været præst i Langenæs i to omgange samt i Tiset og Skåde i Østjylland.

Sabine Bech-Hansen er gift med cand.mag. Jens Bech-Hansen.

”Det er fra ham, jeg har skaffet bindestregen,” siger hun.

Parret har to voksne sønner, der er henholdsvis teologistuderende og ph.d. inden for nordisk filologi.

Men størst er alt er et barnebarn.

”Jeg er rigtig stolt af, at jeg blev bedstemor for et år siden. Og over for hende er jeg mild og god.”