En flittig fortaler for fællesskab og dannelse

38-årige Jacob Zakarias Eyermann siger om sig selv, at han nærmest er opvokset i en sovepose. Den 1. november bliver han den nye forstander for Silkeborg Højskole

Jacob Zakarias Eyermann er fra den 1. november ny forstander på Silkeborg Højskole.-
Jacob Zakarias Eyermann er fra den 1. november ny forstander på Silkeborg Højskole.- . Foto: Silkeborg Højskole.

Jacob Zakarias Eyermann var FDF'er, før han kunne gå. Forældrene hjemme i Grindsted i Midtjylland var i hele hans opvækst frivillige ledere i FDF, og sønnen var altid med, når de gik til møder og tog på lejrskoler. Så meget, at han siger om sig selv, at han nærmest er vokset op i en sovepose. De sidste tre-fire år har han haft både dyne og fast seng i en lærerbolig på Silkeborg Højskole, og 1. november avancerer han yderligere i miljøet, når han som ny leder rykker ind i forstanderboligen på højskolen, der er Danmarks eneste FDF-højskole. Her tager han over efter Carsten og Helga Kolby Kristiansen, der går på pension efter 28 år som forstanderpar.

Det er lidt af en tilfældighed, at Jacob Zakarias Eyermann blev højskolemand, for han har aldrig dyrket karriereplanlægning. Det er dog langtfra tilfældigt, at hans arbejdsfelt kom til at handle om fællesskab og dannelse, for det har, så længe han kan huske tilbage, været kerneværdier i hans tilværelse. For ham handler et liv først og fremmest om, hvem man er, og ikke hvad man er. Han er indgående interesseret i børn og unges vilkår og har gennem hele sit liv, gennem frivilligt arbejde og som forbundssekretær, kommunikationskonsulent og højskolelærer i FDF-regi, gjort sit til at give en stor flok børn og unge et godt ståsted i tilværelsen. For to år siden var han redaktør og skribent på bogen ”Leg gør os til mennesker”, og den titel siger meget om hans ønsker for et barne- og ungdomsliv: Legen er vigtig, fordi den grundlæggende fremmer børns dannelse og kreativitet. Når man leger, lærer man også, men det er ikke det afgørende. Læring angår færdigheder og kompetencer, hvorimod dannelse handler om det at blive menneske.

At være på højskole er langt hen ad vejen en leg, mener han. Men en højskole er også et hjem, og når man siger ja tak til at blive forstander sådan et sted, siger man også ja til et liv, hvor arbejde og fritid vanskeligt kan adskilles. Det er dog ikke noget problem for Jacob Zakarias Eyermann, der betegnes som et meget åbent, tillidsvækkende og flittigt menneske, der kan disciplinen at omgås andre i døgndrift. Han er humoristisk, hænger sig ikke i bagateller og er altid klar på en udfordring. Og så er han en mand, der altid sætter ansvaret for fællesskabet højest.

Jacob Zakarias Eyermann er matematisk student fra Grindsted Gymnasium og cand.theol. fra Aarhus Universitet. Han har studeret islam og religionsdialog i Indien og taget en Master of Arts fra Lutheran School of Theology i Chicago. I 2005 blev han ordineret som præst til FDF, hvorefter han har forrettet gudstjenester på blandt andet sommerlejre. I 2010 afsluttede han en diplomuddannelse i journalistik på Danmarks Journalist og Mediehøjskole, og i år er han desuden gået i gang med HPU, Højskolepædagogisk Uddannelse. Han har været ansat som PR-medarbejder, kirketjener og kordegnevikar ved Gellerup Kirke i Aarhus, han var i en femårig periode forbundssekretær og præst i FDF efterfulgt af et år som kommunikationsarbejder samme sted, og siden 2011 har han været lærer på Silkeborg Højskole, hvor han underviser i fagene u-land, kommunikation, eksistens samt projekt og ledelse.

At rejse er en af hans passioner, og i 2010 vandt han Kristeligt Dagblads fotokonkurrence ”Med troen på ferie” med et billede fra et indisk tempel. Han har skrevet flere rejseartikler og rejsebøger, kronikker og debatoplæg samt været redaktør på bøgerne ”Leg gør os til mennesker” og ”FDF tænkepause”.

Jacob Zakarias Eyermann er gift med Maria Zakarias Eyermann, der er diakon og arbejder som socialformidler i Silkeborg Kommune. Sammen har de børnene Johannes på to år og Alma på halvanden måned.