Verdens første homoseksuelle sølvbryllup

I dag for 25 år siden sagde Ivan Larsen ja til sin mand, Ove Carlsen, da de som verdens næstførste homoseksuelle par indgik registreret partnerskab

Pensioneret sognepræst Ivan Larsen har aldrig tvivlet på sin tro, selvom ikke alle i folkekirken syntes, der var plads til hans seksualitet. I dag fejrer han og hans mand søvbryllup som verdens første homoseksuelle par. -
Pensioneret sognepræst Ivan Larsen har aldrig tvivlet på sin tro, selvom ikke alle i folkekirken syntes, der var plads til hans seksualitet. I dag fejrer han og hans mand søvbryllup som verdens første homoseksuelle par. - . Foto: Leif Tuxen.

I dag træder pensioneret sognepræst Ivan Larsen og hans mand, Ove Carlsen, ud af en æresport som det første homoseksuelle sølvbryllupspar i verden. For præcis 25 år siden tillod Danmark nemlig som det første land i verden, at to af samme køn kunne indgå registreret partnerskab. Og selvom Ivan Larsen synes, at registreret partnerskab er et forfærdeligt ord, var han og Ove Carlsen ikke i tvivl om, at de ville registrere sig officielt:

”Det har en afgørende betydning, at man én gang for alle kan sige ja til hinanden offentligt, for det ja kan man læne sig op ad resten af sit liv”, siger Ivan Larsen i dag.

Netop det ja har Ivan Larsen lænet sig op ad lige siden. Ikke kun i sit ægteskab, men også uden for præsteboligens fire vægge, hvor han kæmpede hårdt for, at homoseksuelle skulle få de samme rettigheder som heteroseksuelle.

Ivan Larsen er 67 år og vokset op i Nordvestsjælland omkring Holbæk. Han og Ove Carlsen var par nummer to, der sagde 'ja' til hinanden på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. Axel og Eigil Axgil var par nummer et, men Axel Axgil døde som den sidste af de to i 2011, 96 år, og derfor er Ivan Larsen og Ove Carlsen nu verdens ældste homoseksuelle ægtepar.

Ivan Larsen var sognepræst i Skt. Stefans Kirke på Nørrebro i København i 36 år. Netop som præst kæmpede han en hård kamp for homoseksuelles rettigheder, for i dele af folkekirken oplevede han en stor homofobi - som ofte blev begrundet med Bibelen. Men det fik ham aldrig til at tvivle på sin tro:

”Vi går jo heller ikke ind for slaveri, blot fordi Bibelen tillader det. I folkekirken tror vi ikke på Bibelen, vi tror på Gud. Når jeg tænker på kristendommen, tænker jeg ikke på den bog, men på Jesus, og hvordan han agerede. Det er målestokken for, hvad kristendommen er.”

Ivan Larsen og Ove Carlsen mødte hinanden på en bar for homoseksuelle. Ove Carlsen, der i dag er efterlønner og tidligere skolepsykolog, kom fra et heteroseksuelt ægteskab og havde i forvejen to børn, der i dag er 32 og 35 år. Senere kom også det fælles plejebarn, der i dag er 31 år gammel, til.

I 1987 flyttede Ivan Larsen og Ove Carlsen sammen. Det fik Politiken og Aarhus Stiftstidende til at bringe et interview med parret, og sådan startede den medieinteresse, der har varet ved lige siden.

I dag skal parret for eksempel både i Aftenshowet på DR 1 og TV 2-stationen Lorry i forbindelse med sølvbrylluppet.

Medieekesponeringen kom dog med en pris. En mursten smadrede engang en rude i præsteboligen, og i samme periode fik Ivan Larsen et trusselsbrev, som meget præcist beskrev, hvornår og hvordan afsenderen ville slå Ivan Larsen ihjel.

Alligevel stoppede han aldrig sin kamp, for retten til registreret partnerskab var ifølge Ivan Larsen blot ”påbegyndende ligestilling”.

Derfor var det en kæmpe sejr for Ivan Larsen, da kirkelig vielse for to år siden blev tilladt for homoseksuelle - få måneder inden Ivan Larsen gik på pension. Den 23. juni 2012 blev Ivan Larsen og Ove Carlsen derfor viet af Ivan Larsens præstekollega i Skt. Stefans Kirke.

Det betød utroligt meget for Ivan Larsen endelig at bekræfte sin kærlighed over for Gud, men vielsen betød mindst lige så meget i hans mangeårige kamp for lige rettigheder til homoseksuelle.

”Jeg har aldrig nogensinde i mine 36 år som præst spurgt et brudepar, jeg skulle vie, hvor de ville giftes. Hvorfor skal jeg så svare på det, bare fordi vi er to mænd? Følelserne er jo præcis de samme”.