Stjernearkitekten med de store idéer

Han leder arkitektgruppen BIG, som har flyttet havfruen til Kina, opfører en skibakke på Amager og et legohus i Billund. I dag fylder Bjarke Ingels 40år

Arkitekt Bjarke Ingels mener, at det er gammeldags, at byer er adskilt fra naturen. Blandt andet derfor vil København snart få en skibakke. -
Arkitekt Bjarke Ingels mener, at det er gammeldags, at byer er adskilt fra naturen. Blandt andet derfor vil København snart få en skibakke. - . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

De seneste 13 år har han vundet et hav af statuetter og høstet stor anerkendelse for sine anderledes aftryk i stål, glas og beton verden over, som en pensioneret arkitekt kunne være mere end pavestolt af at have produceret over et langt liv.

Trods alt dette er det kun 40 år, Bjarke Ingels i dag fylder.

Da han var sidst i 20'erne, startede han tegnestuen PLOT sammen med en anden ung arkitekt, Julien de Smedt, som han havde mødt i Rotterdam. Herfra blev Ingels' karriere skudt afsted med raketfart.

Tegnestuen har prydet Ørestad med VM-Husene og Islands Brygge med det populære havnebad, hvor københavnerne på varme sommerdage kan få kølet kroppen.

Fem år senere blev PLOT opløst, men Bjarke Ingels førte de nye idéer over i en ny tegnestue - denne gang sin egen - som han kaldte Bjarke Ingels Group, bedre kendt som BIG. Igen blev Ørestad genstand for Bjarke Ingels' kreativitet og nytænkning med byggerier som 8Tallet og Bjerget, og i 2010 flyttede tegnestuen Den Lille Havfrue fra Langelinie til Shanghai i Kina, så den kunne indgå i Danmarks bidrag til Verdensudstillingen.

Tegnestuen har omkring 160 ansatte, og for fire år siden rejste Bjarke Ingels til New York for at starte BIG's andet kontor op. Men Danmark er ikke glemt, selvom BIG er rykket over Atlanten.

Det nye energianlæg Amager Bakke forventes at stå klar i 2017 og skal fungere som en skibakke, hvor byfolket kan boltre sig om vinteren og klatre og køre mountainbike om sommeren.

”Jeg kan godt lide at bringe naturen tilbage til byen. Det er gammeldags, at byer er adskilt fra naturen (...) når naturen er så stor en del af vores livskvalitet,” har Bjarke Ingels sagt til Vejle Amts Folkeblad tidligere på året.

I 2016 forventes det, at de første besøgende kan bydes velkommen i Lego House i Billund, som også er et BIG-projekt. Huset skal ligne legoklodser stablet oven på hinanden, og som han har sagt til JydskeVestkysten, skal det “løfte byen til det, som den gerne vil være”.

/ritzau/