Fra topstudent til DR's førstekvinde

Selvom DR har mødt modstand for rollen i Eurovisionens store underskud og nedlæggelsen af underholdningsorkesteret, har Maria Rørbye Rønn som regel sit på det tørre og klarer skærene uden om kriserne

Maria Rørbye Rønn er efter eget udsagn ikke noget kulturelt fyrtårn, men har vist sig driftssikker på posten som generalsekretær i DR. -
Maria Rørbye Rønn er efter eget udsagn ikke noget kulturelt fyrtårn, men har vist sig driftssikker på posten som generalsekretær i DR. - . Foto: Scanpix.

Der er blæst omkring Danmarks Radio i øjeblikket. Man lige har gennemført en stor fyringsrunde, hvor blandt andet afskedigelsen af DR UnderholdningsOrkesteret og den mangeårige udenrigskorrespondent Niels Lindvig har skabt røre. Men mest kritik får landets største mediehus for sin rolle i afholdelsen af det internationale melodigrandprix. Det store projekt endte med en budgetoverskridelse på 77 millioner kroner, hvilket har kostet ni personer jobbet hos Wonderful Copenhagen, og selvom showet i København fik ros, bliver det måske efterspillet, som mange vil huske.

Som øverste ansvarlig for DR står den 50-årige generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, der siden overtagelsen af posten har fremtrådt driftssikker, også under store kriser.

Da hun til mange mediekommentatorers overraskelse blev udnævnt i 2011, kom der ellers flere kritiske udfald, og Maria Rørbye Rønn er således både blevet mødt med prædikatet ”en dødssyg djøf'er” og har fået kritik for ikke at være en fremtrædende person i kulturdebatten, hvilket hun dog selv ikke ser som et problem. Adspurgt, om hun kan udfylde rollen som kulturelt fyrtårn, har hun sagt følgende i et interview i Djøfbladet:

”Nej, men det betyder ikke, at jeg ikke har holdninger til det indhold, vi laver [“] Jeg bliver aldrig selv kreativ, men jeg forstår mekanismerne, og hvad der skal til for at få et godt produkt ud til danskerne.”

Flere debattører mener, at Maria Rørbye Rønn som generaldirektør har stået i spidsen for en strategi, der har satset på den folkelige populærkultur i programmer som X Factor på bekostning af public service-formidlingen af kultur med nedlæggelsen af UnderholdningsOrkesteret som eksempel. Hun roses på den anden side for sin sikre stil, økonomiske sans og strategiske evner, som har skabt ro i DR i en periode med store forandringer.

Maria Rørbye Rønn er datter af en svensk mor og en dansk far, som mødte hinanden i New York, men siden flyttede til Farum nord for København. Da Maria Rørbye Rønn var otte, flyttede familien til Hellerup, hvor hun har boet i mange år. Hun blev student med topkarakterer, og den flittige og ordentlige pige havde ofte opgaverne til næste uge liggende færdige på skrivebordet allerede om fredagen.

Ud over lektierne spillede Maria Rørbye Rønn også håndbold og gik til dans, klaver og fløjteundervisning.

Uden den store slinger i valsen blev hun student og senere cand.jur. fra Københavns Universitet i 1990 efter en mellemregning som rengøringsmedhjælper på Gentofte Amtssygehus i et par år efter gymnasietiden.

Hun blev som nyuddannet jurist dommerfuldmægtig i Odense og fik der sin første professionelle leder-erfaring som ansvarlig for 40 medarbejdere.

På omkring samme tid mødte hun sin nuværende mand, Laurits Rønn, der kommer fra en helt anden baggrund end det velstillede Hellerup. Han er søn af en fisker fra Harboøre i det nordlige Vestjylland og har efter hendes egne ord lært hende noget om gavmildhed og hjælpsomhed og åbnet hendes interesse for dele af samfundet, hun ikke var optaget af tidligere.

Maria Rørbye Rønn har været ansat i DR siden 1995, hvor hun beskæftigede sig med ophavsret og blev i 2007 ansvarlig for DR Jura, Politik og Strategi, inden hun overtog roret efter en dramatisk tid med Kenneth Plummer som generaldirektør i DR, der endte med beskyldninger om bestikkelse og magtmisbrug.

Maria Rørbye Rønn er vinterbader og mor til to voksne børn og cykler gerne til arbejdspladsen i DR Byen på Amager i København.