En ny linje skrives på cv'et

Postbud, havnearbejder, kulturformidler, minister, partisekrær og nu ny beskæftigelsesminster. Henrik Dam Kristensen kender til mange sider af livet

Helle Thorning-Schmidt præsenterer Henrik Dam Kristensen som ny beskæftigelsesminister. -
Helle Thorning-Schmidt præsenterer Henrik Dam Kristensen som ny beskæftigelsesminister. - . Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Den nyslåede beskæftigelsesminister, socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, stod i fødebyen Vorbasse bag stiftelsen af en lokalafdeling af Socialdemokratisk Ungdom. Hjemmefra havde han fået indpodet, at interesse for samfundet generelt var en god ting. Dette og diskussionerne omkring middagsbordet om de sidste nyheder i aviser eller tv skubbede ham videre i den socialdemokratiske retning, han allerede med ungdomsafdelingen var slået ind på.

”Det er det parti, der favner bredest, og som både historisk og i sin nuværende politik viser, at man ønsker at komme hele vejen rundt,” har Henrik Dam Kristensen tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.

Tilbage i 1990 placerede den socialdemokratiske valgsejr ham i Folketinget, valgt i Horsens-kredsen. Men som en af stadig færre af slagsen havde han også været ude i det samfund, han altid havde været så interesseret i og smagt på flere af det manuelle arbejdslivs frugter. Han har således flyttet rundt med ting og sager som havnearbejder i Aarhus og solgt grøntsager på torvet i Lemvig. Men han har har også stået bag en daghøjskole for arbejdsløse og været kulturformidler for Dansk Flygtningehjælp. Dertil kommer den stillingsbetegnelse, som har klæbet mest til hans person før politikerlivet: postbud.

Fire år efter sin indtræden på tinge syntes tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at han ville være en god fødevareminister. Det havde Dam Kristensen ikke lige set komme, men sprang til. Han blev kendt som en dygtig debattør, og hans erfaring med livet uden for Borgens mure kom ham til gode som socialminister i Nyrup-regeringens sidste år, hvor han for eksempel spillede en tydelig rolle i reformen af førtidspensionen.

Næste stop var som landbrugs- og fiskeriminister, og siden blev titlen partisekretær for Socialdemokraterne, hvor han blandt andet havde travlt med at køre partiets formand Helle Thorning-Schmidt i stilling som den statsminister, hun da også blev i 2011. Inden da havde han været medlem af Europa-Parlamentet 2004-2006 og transportminister, og fra 2013 blev han formand for Socialdemokratiets folketingsgruppe.

Nu skal foreløbigt seneste nye linje skrives på cv'et. Fra og med i går er han landets beskæftigelsesminister.

Henrik Dam Kristensen er 57 år og bor i Grindsted. Han er gift med Bente, og de har en datter og en søn.