Prøv avisen
Portræt

Forsvarsadvokat uden fordomme

Thorkild Høyer har forsvaret alt fra autonome til rockerkonger. I dag repræsenterer han i Lars Hedegaard-sagen blandt andre den 27-årige drabssigtede, som netop er blevet løsladt fra et fængsel i Tyrkiet. - Foto: Michael Bothager/Scanpix

Rockere, terrorister og attentatmænd. Forsvarsadvokat Thorkild Høyer har forsvaret dem alle

”Mig kan du regne med. Jeg gør en forskel”.

Så enkelt præsenterer advokat Thorkild Høyer sig på sin hjemmeside. Og den korte - næsten enkle - salgstekst holder faktisk, hvad den lover. Thorkild Høyers klienter kan regne med deres advokat - og med, at han vitterligt vil gøre alt, hvad der står i hans magt for at gøre en forskel i deres sag.

Den 67-årige forsvarsadvokat, der blandt andet står for forsvaret af den nu løsladte drabssigtede i Lars Hedegaard-sagen, har ry for ikke bare at investere sig fagligt, men også personligt i de sager, han påtager sig. Og for at insistere på at møde sine klienter i øjenhøjde og helt uden fordomme, og det uanset hvor bestialsk en forbrydelse klienten måtte være sigtet for at have begået. Når han først går ind i en sag, holder han fast og følger den til dørs, lyder det samstemmende fra kolleger.

”Thorkild Høyer ser det hele menneske. Han har blik for, at alle kan støde på vilkår i tilværelsen, som former dem og kan bringe dem i uheldige og ulykkelige situationer. Han tror ganske enkelt ikke på, at børn kan fødes onde, og netop derfor mener han, at alle har ret til det bedst mulige forsvar. Det er det menneskesyn, der driver ham fagligt og personligt,” siger kollega Poul Hauch Fenger.

Thorkild Høyer har blandt andet stået for forsvaret i højt profilerede sager som Blekingegade-sagen, Glostrup-terrorsagen, JP/Politiken-terrorsagen og senest Kurt Vestergaard-sagen, hvor straffen af den somaliske gerningsmand blev reduceret fra tre et halvt års fængsel til to. Derudover har han mæglet i den store nordiske rockerkrig, og så har han også været særdeles aktiv på den internationale scene - fra 1999 til 2000 som leder af ACT Internationals nødhjælpsindsats i Kosovo, og fra 2001 til 2004 ledede han Danidas retslige reformprogram i Vietnam. Dertil kommer arbejdet som konsulent på en række opgaver i Afrika, Asien, Mellemøsten og Mellemamerika.

”Thorkild Høyer er drevet af empati, men også af et veludviklet samfundssind, der ikke bare begrænser sig til Danmark eller til enkeltsager. Han tager sit ansvar på sig som forsvarsadvokat og arbejder også bredt for at sikre alle borgeres rettigheder,” siger kollega Mikael Skjødt, der blandt andet peger på Høyers arbejde i den nystiftede organisation Levende Menneskerettigheder som eksempel.

Den uafhængige organisation, der arbejder for at sikre menneskerettighederne, blev stiftet som svar på de to terrorlovgivninger og på det, stifterne, heriblandt Thorkild Høyer, ser som en generel forringelse af - og et voksende pres på - borgeres rettigheder og retssikkerhed i almindelighed. Derudover sidder Thorkild Høyer i en række bestyrelser, heriblandt Januscentret, der arbejder med børn og unge, som udviser en seksuelt krænkende adfærd, og indtil for et år siden Folkekirkens Nødhjælp. Endelig er Thorkild Høyer formand for bestyrelsen i Dignity, det tidligere Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre.

Privat prioriterer den travle forsvarsadvokat sin familie - han har en hustru og en datter - højt, og så sørger han for at finde plads til fritidsaktiviteterne jagt og tennis i sin ellers travle hverdag.