Fra soubrette til romanforfatter

Kirsten Vaupel blev kendt i Otto Leisner-program i 1970'erne. Siden har hun haft en alsidig karriere som sangerinde, tv-medarbejder, foredragsholder og forfatter. I dag udkommer hendes seneste roman, og i morgen fylder hun 70 år

Kirsten Vaupel er uddannet operasanger, men har haft en karriere i den lettere musikalske genre. -
Kirsten Vaupel er uddannet operasanger, men har haft en karriere i den lettere musikalske genre. - . Foto: Scanpix.

Kirsten Vaupels karriere har langtfra været forudsigelig og snorlige. Til gengæld har hun, hver gang hun er stødt på en blind vej, taget sagen i egen hånd og fundet sideveje, hvor nye muligheder er opstået. Som dengang i 1970'erne, hvor hun som forholdsvis nyuddannet operasanger sagde ja til at være med i Otto Leisners ”Krobal”-udsendelse i fjernsynet. Det var dengang, DR havde monopol, og alle danskere sad klistret til fjernsynsskærmen lørdag aften.

Efter den udsendelse stod telefonen ikke stille hos Kirsten Vaupel i to år. En milepæl var det også, da den svenske instruktør Ingmar Bergman valgte hende til rollen som ”anden dame” i sin filmatisering af Mozarts ”Tryllefløjten”, og det samme var 10 år med turnéforestillinger på Den Jyske Opera og ansættelser og opgaver på Odense Teater og Ny Scala Teater (i dag: Nørrebros Teater).

Kirsten Vaupel, der fylder 70 år i morgen, er født i Stockholm. Hun kom til verden præcis et år efter, at hendes forældre var flygtet til Sverige en oktobernat i 1943. Hendes far var jøde, og parret blev ligesom mange andre fragtet til Sveriges kyst med fiskerbåde via Københavns Havn. Efter at have opholdt sig nogle uger i en interneringslejr tog de til Stockholm, der altså blev deres ældste barns fødeby. Ifølge Kirsten Vaupel talte hendes forældre kun sjældent om den tid. Hendes far, der var handelsuddannet, var sekretær for Christmas Møller i Det Konservative Folkeparti, og da han sammen med kone og datter vendte hjem til Danmark i befrielsesdagene i maj 1945, bosatte familien sig på Frederiksberg.Der blev spillet operamusik i hjemmet, og Kirsten Vaupels far elskede især at lytte til tenoren Jussi Björling. Selv begyndte hun at synge, før hun kunne gå, og da hun blev ældre, var det naturligt at søge ind i Danmarks Radios Pigekor. Senere da hun som 12-årig kom på Zahles Skole og også tog sin klassisk-sproglige studentereksamen der, var det i Zahle Skoles Kor, hun slog sine musikalske folder. Som nybagt student var det hendes plan at blive skuespiller, men først ville hun en tur til Wien. Her opsøgte hun private konservatorier for at få sangundervisning, og et sted mødte hun tilfældigt en ungarsk tenor, der efter at have lyttet til hendes stemme mente, at hun var den fødte soubrette - en sopran i den lette og legende ende af opera- og operette repertoriet. Han fik hende til at gå til optagelsesprøve på Konservatorium der Stadt Wien, og herfra blev hun uddannet operasanger i 1968.

Da Kirsten Vaupel efter fire år i Wien vendte tilbage til Danmark, var der ingen, der kendte hende, og hun måtte gå med hatten i hånden til forskellige prøver. Det lykkedes hende at få en debutkoncert på Det Kongelige Musikkonservatorium i København, der gav pæne anmeldelser og ikke mindst en øget synlighed.

Ved en tilfældighed rendte hun på et tidspunkt ind i sangerinde-kollegerne Lise-Lotte Norup og Kirsten Siggaard, og de tre dannede Swing Sisters, der på 22. år stadig tager ud og underholder med deres Andrews Sisters-inspirerede show.

Da turnélivet blev for anstrengende for familielivet, søgte Kirsten Vaupel en periode over i tv-faget. I nogle år lavede hun indslag til den københavnske lokalstation Kanal 2 og Nordic Channel i Sverige. Blandt andet var hun udsendt til Berlin på årsdagen for Murens fald.

Hun har hele sit liv haft formidling som drivkraft, og hun elsker både at synge og fortælle historier for folk.

Hun er velsignet med en livlig fantasi, som hun på sine ældre dage blandt andet har brugt i sit forfatterskab på foreløbig to romaner, hvoraf den seneste, ”Dønningerne”, udkommer i dag. Den tager afsæt i en ældre kvindes tilværelse, og Kirsten Vaupel ønsker med romanen at bidrage til en aktuel debat om generationernes forhold og forventninger til hinanden.

Kirsten Vaupel blev skilt fra sin første mand i 1983 og gift med tv-journalisten Hans-Georg Møller, kaldet Gorm, året efter. Sammen med ham tager hun blandt andet ud og underholder med ”Hvornår var det nu det var”-quiz, hvor han spørger, og hun synger. De to er også aktive i hjælpeorganisationen Care. Desuden holder hun foredrag om sit liv og om, hvordan man bruger stemmen som kommunikationsmiddel. Kirsten Vaupel er mor til tre voksne børn og har desuden seks børnebørn. Ægteparret bor i Holte.