Foregangskvinde for ligestilling

Anette Sommer Wolthers' liv og arbejde er præget af socialt engagement - og socialt skal forstås i den bredeste forstand. I dag fylder hun 70 år

Anette Wolthers var en af de første statslige ligestillingskonsulenter. -
Anette Wolthers var en af de første statslige ligestillingskonsulenter. - .

Som studerende i Aarhus i midten af 1960'erne engagerede direktør Anette Wolthers sig som timeansat underviser i dansk og engelsk på Egmont Højskolen for handicappede. Højskolearbejdet genoptog hun i midten af 1970'erne, hvor hun blev højskolelærer på fuld tid og senere forstander på den eksperimenterende Kolding Højskole.

I 1980 blev Anette Wolt-hers, der er uddannet i nordisk sprog og litteratur og engelsk fra Aarhus Universitet og siden er uddannet ligestillingskonsulent, leder af en daghøjskole i den daværende Bjergsted Kommune ved Kalundborg. Her arbejdede hun for en ny privat Mødrehjælp, efter den statslige Mødrehjælp var blevet nedlagt. Hun skrev blandt andet to omfangsrige rapporter om arbejdet med denne gruppe og lavede radioudsendelser til programmet ”Ungdomsredaktionen”. I årene 1996-2003 var hun landsformand for den nye Mødrehjælpen af 1983. Her var hun blandt andet initiativtager til et kollegium for enlige forsørgere under uddannelse, Alexandrakollegiet, der blev etableret i 2002 i Valby.

Efter et fellowship i USA i 1984 blev hun i 1988 DSB's første ligestillingskonsulent med chefbeføjelser. Mens hun var i DSB, var hun med til at stifte foreningen Sidesporet i Holbæk ved at få stillet fire gamle togvogne til rådighed for foreningen som en slags hotel. Foreningen skabte senere en del lokale virksomheder med såvel social som forretningsmæssig succes, eksempelvis Vandrerhjemmet som efterfølger for hoteltoget, Kulturbiografen og en række lege- og fritidsaktiviteter.

1993-2001 var hun blandt andet formand for ”Det seniorpolitiske Initiativudvalg”, og indtil slutningen af 1990'erne var hun uddannelseschef på Danmarks Forvaltningshøjskole, hvorefter hun startede eget konsulentfirma.

Som en stadigvæk aktiv direktør for Wolthers Consult, lokaliseret i Holbæk, udfører hun opgaver i indland og udland i form af kurser og konsulentarbejde inden for ledelse, innovation, coaching, ligestilling, mangfoldighed med mere. I øjeblikket arbejder hun blandt andet i LO-fagbevægelsen med at uddanne kvindelige tillidsrepræsentanter med minoritetsbaggrund. Højskolearbejdet fortsætter hun i Foreningen for Højskolehistorie, der arbejder på at etablere et museum og videncenter for den danske højskoletradition.

Anette Wolthers har i 31 år boet i Kvanløse med sin mand, Michael Svendsen Pedersen, der er lektor på RUC. De har en voksen søn og et barnebarn. Ægteparret spiller musik sammen - han violin og hun klaver. Desuden maler hun portrætter efter levende modeller samt landskaber fra sine rejser til Grønland, Færøerne og Island.