Preben fra provinsen var forud for sin tid

Tv-værten Preben Heide blev kendt for luft mellem tænderne og som enmandshær i Landet Rundt. Nu er han pensionist og fylder 75 år

Preben Heide har nu her ved de 75 år skiftet sin sejlbåd ud med en autocamper. -
Preben Heide har nu her ved de 75 år skiftet sin sejlbåd ud med en autocamper. - . Foto: Andreas Szlavik.

Med DR-programmet Landet Rundt vandt journalist og tv-vært Preben Heide op gennem 1970'erne og 1980'erne de danske tv-seeres hjerter. Fra sin pensionisttilværelse på Fyn kan han nu se tilbage på en branche, hvor han på mange måder var forud for sin tid.

”Det lykkedes os med Landet Rundt at synliggøre et Danmark vest for Valby Bakke. Vi var selv provinsboer, og vi så tingene fra den enkelte borgers synspunkt og satte ham eller hende i centrum,” siger han og fortsætter:

”På en måde kan du sige, at vi var forud for vores tid. I hvert fald har TV2 efterfølgende oprettet regionalstationer, der langt hen ad vejen bygger på den samme tankegang.”

For Preben Heide var det naturligt at lave sine programmer i øjenhøjde med befolkningen. Han har nemlig aktid haft en forkærlighed for steder, der, som han formulerer det, er lidt til siden og omme bagved.

Efter journalistkarrieren kastede enmandshæren Heide sig over sin passion for at sejle og fejrede sin 62-års fødselsdag midt ude på Atlanten, hvor han og en flok venner sejlede til USA og retur. Han har faktisk lige solgt båden og købt en autocamper i stedet, for når man er ved at være 75 år, så er man ikke helt så sikker på benene længere, har han indset.

Ud over sit eget jubilæum, der fejres på dagen med rygeost og tarteletter i det lokale forsamlingshus, har den netop overståede 25-årsdag for Berlinmurens fald også fyldt i Preben Heides bevidsthed.

For 25 år siden kørte han med sin kone ned til de historiske begivenheder. De købte en hammer og en mejsel og gav sig i lag med et stykke af muren. Det lykkedes sågar parret dengang i november 1989 at hugge et hul til det døende DDR.

”Men sikket chok vi fik, for på den anden side stak en grænsevagt hovedet ind i vores hul for at få et glimt af Vesten. Vi sprang tilbage, som var vi blevet stukket med en elektrostav,” griner fødselaren i dag.