Middelaldermand med hang til korstog

Carsten Selch Jensen, der fylder 50 år i morgen, gennemfører altid de forskningsprojekter, han har sat sig for - uanset hvor lang tid det tager

Carsten Selch Jensen er en grundig og velanskrevet middelalder-historiker. -
Carsten Selch Jensen er en grundig og velanskrevet middelalder-historiker. - . Foto: Paw Gissel.

Teolog, kirke- og middelalderhistoriker Carsten Selch Jensen har kun én svaghed, siger en tidligere kollega: ”Han kan ikke få ordet 'nej' over sine læber.”

”Og derfor,” fortsætter hun: ”så er det der, han forsøger at blive bedre.”

I morgen fylder Carsten Selch Jensen 50 år.

En anden tidligere kollega beskriver ham som et menneske, ”der kan en masse, men aldrig siger det selv”. Heri ligger, ifølge kilden, en jysk og jantet tilgang til arbejdet. For hvis Carsten Selch går i gang med noget, så gennemfører han. Om det så skal tage mange år - og det gør det iblandt også.

”For han er også god til at holde fast.”

Med et smil i stemmen siger kilden også, at Carsten Selch, som ud over en universitetsgrad i historie også er uddannet teolog, ”er vældig interesseret i at slå folk ihjel”.

Det var i den periode, hvor han deltog i middelaldermarkeder og rollespil. Det gør han ikke meget i mere.

Interesse og forskning har i disse år handlet om korstog ved de baltiske kyster.

Men hans ph.d.-afhandling handlede om et testamente på mange tusinde sider fra senmiddelalderens tyske Lübeck.

”Russerne stak af med arkivet, men det kom tilbage til den gamle hansestad igen i 1990. Så han læste de mange, mange sider på 1400-tals tysk.”

Fra en anden kilde hedder det, at Carsten Selch er en grundig og velanskrevet middelalderhistoriker.

”Han har tilført god forskning og viden, som har profileret kirkehistorien på Københavns Universitet.”

Ud over at forske har Carsten Selch Jensen også fået titel som afdelingsleder på universitetet.

Og her siger samme forsker, at han også er en dygtig administrator, som aldrig fører sig frem med store armbevægelser, og tilføjer, at Carsten Selch har ydet en stor indsats i korstogsudforskningen.

Han har sammen med andre middelalderkolleger skrevet ”Crusade and Chronicle Writing on the Medieval Baltic Frontier” fra 2011 (på dansk: korstog og krønikeskrivning om middelalderens baltiske ydergrænser). Og i øjeblikket - uden at forlade Baltikum - forsker han i kristningsprocesser i det baltiske område i middelalderen med henblik på den tidlige historieskrivning i regionen. Det er en historieskrivning, som handler om de første forsøg på at etablere nationale identiteter.

Carsten Selch Jensen flyttede fra Syddansk Universitet til Københavns Universitet for 10 år siden, og siden har han pendlet på arbejde fra Fyn.

Som afdelingsleder får han også ros.

En kollega på universitetet siger, at Carsten Selch er et umådelig venligt og effektivt menneske, som på sin stilfærdige måde sørger for, at tingene bliver gjort.

”Men han er ikke en leder med stort L.”

Foruden afdelingslederstillingen, undervisning og forskning er han også udpeget til at være afdelingens pædagogiske konsulent.

Carsten Selch er gift med Sonja, der er sygeplejerske på neonatal-afdelingen på Odense Universitetshospital. Parret har fire børn i alderen fra 17 til 25 år.