En musikkens mand indtager Aalborg

Henrik Thorngaard bliver den nye leder af Folkekirkens Hus i Aalborg. Han beskrives som en mand, der sætter mennesket før job og karriere

Henrik Thorngaard fandt ind i folkekirken takket være et kirkekor i Hans Egede Kirke i Aalborg. -
Henrik Thorngaard fandt ind i folkekirken takket være et kirkekor i Hans Egede Kirke i Aalborg. - . Foto: Jens Bach.

”Tag det roligt”.

Sådan lød de beroligende ord fra Henrik Thorngaard, da hans ven og tidligere kollega fra Prinsens Musikkorps, Jesper Juul, skulle møde til orkesterprøve i Skive, men var strandet i Københavns Lufthavn på grund af dårligt vejr. Det var en situation, som kunne irritere nogle, men ikke Henrik Thorn-gaard, fortæller Jesper Juul, der er professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Og den rolige reaktion er typisk for Henrik Thorngaard, som Jesper Juul grundlæggende beskriver med to ord: entusiastisk og empatisk.

”Når jeg besøger ham, er det først og fremmest familien og ikke orkesteret, han spørger til. Han sætter mennesket før job og karriere.”

Den 1. januar 2015 bliver den 56-årige læreruddannede Henrik Thorngaard leder af Folkekirkens Hus i Aalborg. Huset har til formål at samle stiftets borgere og danne ramme om både kirkelige og kulturelle arrangementer.

Henrik Thorgaard kommer fra en stilling som orkesterchef for Prinsens Musikkorps i Skive og har tidligere arbejdet som programmedarbejder og redaktør på DR Midt & Vest i Holstebro. Henrik Thorngaard er en mand, der ser muligheder frem for forhindringer, siger ven, tidligere arbejdsgiver og tidligere programchef på DR Midt og Vest Tyge Dinsen, der bruger vendingen ”et muntert gemyt, der yder til fællesskabet” om Henrik Thorngaard.

Fællesskabet står højt på listen for Henrik Thorgaard, og det kom til udtryk, da han i sin tid som redaktør og producent på DR Midt & Vest gjorde et stort arbejde for at sætte fokus på såvel den professionelle musik som på amatørmusikken fra Danmarks yderområder. En ideologi, han tager med i sit nye job, hvor Folkekirkens Hus skal være et ”kraftcenter for kirke og kultur i bred forstand”.

Selv er Henrik Thorngaard vokset op i Biersted uden for Aalborg og vender derfor hjem til en masse gode venner, som han udtrykker det, når han og hustruen, Nina, i løbet af det nye år flytter fra deres bopæl i Holstebro til Aalborg.

Musikken er hans hjertebarn og har været det, siden han som barn begyndte at spille klaver. Da han først i 1980'erne læste til lærer på Aalborg Seminarium, sang han samtidig i kirkekor ved Hans Egede Kirke i Aalborg. En beskæftigelse, der åbnede det folkekirkelige aspekt for Henrik Thorngaard og fik ham til at melde sig ind i folkekirken. Oprindeligt er han opvokset og opdraget i et baptistisk hjem, men som han blev ældre, voksede han ud af de sammenhænge og følte, at folkekirken passede bedre til ham. Henrik Thorngaard fremhæver især folkekirkens liturgi som en særlig positiv faktor, samtidig med at han holder af den musik, der fører én gennem gudstjenesten.

Henrik Thorngaard har interesseret sig meget for folkekirkens musikalske fornyelse med den nye salmebog og har derudover selv bidraget til Folkehøjskolens Sangbog med sangen ”Du bakkebløde bondeland”, der er skrevet af biskop Henning Toft Bro og komponeret af Henrik Thorngaard. Med samme person har han udgivet salmesamlingen og cd'en ”Livet leger lærkespring”.

Når Henrik Thorngaard ikke har at gøre med musik på arbejdet, spiller han selv klaver i sin fritid. Han dyrker også badminton og golf, selvom han ifølge vennen Tyge Dinsen godt kunne tillade sig at holde mere fri og oftere bruge tid på sidstnævnte aktivitet. Henrik Thorngaard har nemlig - ifølge Tyge Dinsen - et af de dyreste golfkontingenter i Holstebro Golfklub, men aflægger kun banen et enkelt eller to besøg på et år. Madlavning er også én af Henrik Thorngaards store passioner, og ifølge ham selv er han den reelle ejer af køkkenet hjemme i Holstebro.

Henrik Thorngaard er gift med Nina Tangaa Thorngaard. Parret har tre sønner på 20, 22, og 24 år.