Især de unge har givet arbejdsglæde

Elly Fink har - med tilladelse fra forfatteren - brugt en Astrid Lindgren-bog i forkyndelsen hos KFUM-spejderne. I morgen fylder hun 75 år

Elly Fink har altid set undervisning og samvær med unge som en positiv og givende ting.
Elly Fink har altid set undervisning og samvær med unge som en positiv og givende ting. Foto: Privatfoto.

Pastor emerita Elly Læsøe Fink er født i Nørre Nissum og voksede op under små kår. Derfor blev det kun til skolegang til og med syvende klasse, før hun måtte ud at arbejde på landet, dels i huset, dels i marken. Men et femmåneders ophold på en efterskole gav hende mod på at få en lærereksamen fra Nørre Nissum seminarium. Dengang var der indlagt et halvt års vikariat, som hun med stor glæde havde ved Nexø skole.

Efter at eksamenen var hjemme, fik Elly Fink et lærerjob i Læborg ved Vejen. Der var hun i fem år, indtil hun måtte flytte i forbindelse med sin arkitekt-mands arbejde. På opfordring af en god ven tog hun den særuddannelse til præst, der var mulig på det tidspunkt - i 1978. Det førte til en ansættelse som sognepræst i Ødsted sogn, og her virkede hun i 23 år.

Nok var det de kirkelige handlinger, der udstak arbejdsrytmen, men for Elly Fink var det også konfirmandundervisningen, der fyldte meget. Hun mener selv, at det kan have været hendes læreruddannelse, der medførte de mange gode oplevelser med konfirmanderne, ikke bare i undervisningen, men også på ”blå mandag”-ture. Hun var også aktiv i børneklubben, der holdt til i præstegårdens konfirmandstue, og omtrent en gang om måneden besøgte hun de lokale KFUM-spejdere for at fortælle bibelhistorie.

Elly Fink var i cirka 10 år med i spejdernes forkyndelsesudvalg på landsplan. Et af højdepunkterne for hende var, at hun fik lov til at lave forkyndelsesmaterialet til korpslejren ved Sønderborg i 1996. I den forbindelse fik hun skriftlig tilladelse fra den svenske forfatter Astrid Lindgren til at bruge ”Brødrene Løvehjerte” som udgangspunkt for morgen- og aftenforkyndelsen.

Desuden lå FDF'ernes ledertræningscenter i Vork Bakker tæt på Ødsted, og hun koordinerede den alternative gudstjeneste, de gerne sluttede deres lejre med.

Hun har også holdt mange foredrag, ofte om en af de bibelske personer, men også Rosa Abrahamsen og Anton Berntsen, og forskellige temaer har været på programmet.

I 2002 gik Elly Fink på pension. Efter renovering af parrets hus i Vejen afløste hun for egnens præster og gik ind i frivilligt arbejde på det lokale plejehjem, ligesom hun lagde tid i Y's Men's-arbejde og nu i Kirkens Korshærs store genbrugsbutik. Desuden sættes børn, svigerbørn og børnebørn naturligvis meget højt.

Hendes mand, Ole, underviste de sidste år på arbejdsmarkedet på teknisk skole i Vejle og var bibliotekar samme sted. Han gik på pension i 2006.