50 år i dag: Alle har en holdning til Blachman

Musikeren Thomas Blachman, der er blevet landskendt som dommer i X Factor, kalder sig selv vor tids PH. En del deler den vurdering, mens andre blot kalder ham selvoptaget. I dag fylder han 50 år

Sangen har fulgt Ulla Henningsen og levet side om side med skuespillerkarrieren.
Sangen har fulgt Ulla Henningsen og levet side om side med skuespillerkarrieren. . Foto: Betine Garcia.

Med vanlig sans for selv-iscenesættelse debuterer jazzmusikeren, produceren, komponisten og den kendte X Factor-dommer Thomas Blachman i dag på sin 50 års fødselsdag som studievært i et DR 2-program, der slet og ret hedder Blachman.

Programmets kontroversielle koncept har han selv udtænkt. Over seks udsendelser fører han i hvert program samtaler med en mandlig gæst, mens de to sidder i en sofa og ser på tavse damer, der klæder sig af i studiet som croquismodeller.

LÆS OGSÅ:
Fødselar med bredt talent

I aftenens udsendelse er det forfatteren Jan Sonnergaard, der er gæst hos Thomas Blachman.

Idéen er angiveligt, at de to ordmennesker skal male med ord om køn, seksualitet og kvindekroppen, mens de ser på en både ung og ældre nøgenmodel. Og selv har Thomas Blachman udtalt, at programmet skal ses som et forsøg på at få poesien om kvindekroppen tilbage i det offentlige rum.

Men allerede før programmet bliver vist i aften, er det blevet kritiseret i flere medier.

Det er ikke første gang, at Blachman skaber røre omkring sin egen udtryksform. Som dommer i underholdningsprogrammet X Factor på DR1 er han blevet landskendt for sine stærke holdninger og store selvtillid. Han har for eksempel kaldt sig selv vor tids PH, fordi han stædig insisterer på at diskutere , hvad god smag er. Den slags udtalelser er ikke faldet i alles smag.

Men i Kristeligt Dagblad har han tidligere udtalt, at han også har set en dannelsesopgave i at medvirke som dommer i det populære underholdningsprogram:

Når man går ind i et program med to millioner seere, kan man i få øjeblikke sige nogle ting, der starter samtalerne i hverdagen, forklarede Thomas Blachman, der gladeligt indrømmer, at hans lange sætningssoloer ikke altid er gennemtænkte.

Man skal turde tale, før man tænker, for så kommer alle idéerne frem sammen med fejlene, og dem kan man også lære noget af. Det er jo også det, jeg tør gøre i X Factor. Det kræver selvværd at afbryde andre, fordi man tror på, at ens holdning kan have værdi, sagde han.

Thomas Blachman er dog blevet kritiseret for sin til tider ubarmhjertige ærlighed, men det er egentlig udtryk for kærlighed, mener han selv:

Det er vigtigt, at man tør kommentere hinanden. Det er også kun i den diskussion, man kan hjælpe hinanden til at komme den rigtige vej ind i skoven, så man møder sit potentiale.

Selv er han blevet opdraget i en jødisk familie uden konfrontationsangst for at støde hinanden, og det var også der, at han fik opbakning til at tro på sig selv:

Jeg var selv ordblind og en sinke i skolen, men min familie bakkede mig op i, at jeg havde fuld knald på med alle mulige andre ting. Og det viste sig jo også, at jeg havde musikken i mig. Min ordblindhed blev en gave, fordi den satte mig fri til at være kreativ.

Thomas Blachmans eget kreative talent for musik har også sikret ham fem Dansk Grammy-priser, både som udøvende musiker, sangskriver og producer. Han er en dygtig trommeslager og har også studeret slagtøj på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, ligesom han har en bachelorgrad i jazzkomposition fra Berklee College of Music i Boston. Privat er han fraskilt og far til to børn.