89-årige Karl: Jeg synger, så længe stemmen holder til det

Kristeligt Dagblad skrev for nylig, at landets ældste kirkesanger lagde salmebogen på hylden. Men en læser har gjort avisen opmærksom på, at der findes en endnu ældre, som tilmed har sunget i samme kirke i over 50 år

På ét punkt er Karl Kristian Jensen ikke så begejstret for det nye. Han bryder sig ikke om ”X Factor” og andre nymodens sangkonkurrencer i tv. Foto: Cathrine Ertmann
På ét punkt er Karl Kristian Jensen ikke så begejstret for det nye. Han bryder sig ikke om ”X Factor” og andre nymodens sangkonkurrencer i tv. Foto: Cathrine Ertmann. Foto: Scanpix/Cathrine Ertmann.

Karl Kristian Jensens forhold til Vesløs Kirke mellem Thisted og Fjerritslev kan godt betegnes som et kærlighedsægteskab.

Gennem 51 år har han omtrent hver anden søndag været kirkesanger under gudstjenesten i den lille valgmenighedskirke. Uden at få løn for det.

Den nu 89-årige kirkesanger kan en stor del af salmebogen udenad, for ”jeg har altid haft let ved at lære udenad, og det har jeg stadig, så det er ikke noget problem, at der er kommet nye salmer til,” siger den tidligere landmand og gårdejer, der ud over sangen også holder meget af at spille skak.

Allerede som barn opdagede han glæden ved at synge, da han sammen med sine ni søskende hver morgen sang salmer. Siden kom der udenadslære af salmer til i skolen. Da Karl Kristian Jensen som 14-årig kom ud at tjene, fik han plads på en gård, hvor der var hårdt arbejde i stald og på marker fra klokken 5 om morgenen, men hvor der også blev sunget til arbejdet og ved festlige lejligheder.

Sangglæden og repertoiret blev udvidet med Højskolesangbogen, da han to vintre i træk var på højskole. Det var en tradition i familien, at man tog på højskole for at udvide sin horisont. Hans far havde været på Vallekilde Højskole og hans bedstefar på Askov. Selv kom Karl Kristian Jensen på Støvring Højskole, hvor der blev sunget både fra salmebogen og fra Højskolesangbogen. Forstanderparret, Poul og Inga Grosbøll, gav både sangglæde og tro videre til deres børn, heriblandt sønnen Thorkild, der blev født, mens Karl Kristian Jensen opholdt sig på højskolen.

Dengang var Karl Kristian Jensen endnu ugift, men snart efter fandt han sin hustru, Ida, som han har holdt sammen med siden. Sammen skabte de to et hjem, hvor både tro og musik var en del af hverdagen.

”Vi er et hjem med klaver, og når jeg har brug for at øve et par salmer, kan jeg altid få min kone til at spille,” som Karl Kristian Jensen siger.

I over 20 år har Karl Kristian Jensen sunget med i Nordvestkoret, et klassisk kor, der holder til i Thisted. Han har blandt andet været med til at opføre Mozarts ”Requiem” og Bachs ”Matthäuspassion”. De seneste par år har han dog holdt orlov for at spare lidt på kræfterne.

”Men mit job som kirkesanger holder jeg fast i, så længe stemmen holder til det,” siger han.

Ofte beder præst Torben Tvorup Christensen i Klim-Hannæs Valgmenighed, som Vesløs Kirke hører under, Karl Kristian Jensen hjælpe sig med salmevalget.

”Hans indsigt i salmer er fænomenal, og så er han indbegrebet af et dannet menneske. Inde i den beskedne landmand gemmer sig en utrolig viden, charme og drenget begejstring,” siger Torben Tvorup Christensen og tilføjer, at Karl Kristian Jensen ofte rejser sig og reciterer et digt eller en salme, når der er sammenkomster i menigheden.

”Han er et livstykke og et fordomsfrit menneske, som gerne tager nyt til sig.”

Karl Kristian Jensen og hans kone kan glæde sig over 5 børn, 16 børnebørn og 8 oldebørn og over, at deres ene søn har overtaget den gård, de drev gennem adskillige årtier. En søn er formand for fælleskredsen i Klim-Hannæs Valgmenighed, en datter sidder i menighedsrådet i en folkekirke på Sjælland, og en anden datter er aktiv i en valgmenighed i Vrå.

”Jeg glæder mig over, at min bedstemor ikke fik ret. Før hun døde i 1930, forudså hun, at kirken nok ville stå tom, når hendes generation var væk. Men sådan er det jo ikke gået, og sådan kommer det nok heller ikke til at gå fremover. Vi er nogle, der tror på sagen,” siger han.