Prøv avisen

Advokaten, der elsker den brogede verden

Sys Rovsing, som fylder 60 år i morgen, er et af de mere kendte advokatnavne i Danmark. – Foto: Erik Refner.

Advokat Sys Rovsing kan fejre 60-års-fødselsdag og har engageret sig meget i både familie- og arveforhold og senest den almennyttige sektor

Sys Rovsing er et af de mere kendte advokatnavne i Danmark. Hun markerede sig især i offentligheden gennem seks år som formand for Advokatrådet. I morgen fylder hun 60 år, men hun har ingen planer om at drosle ned foreløbig.

Som partner i advokatfirmaet Bech-Bruun har Sys Rovsing igennem en årrække beskæftiget sig med både familie- og arveret samt erhvervsret, og særligt på det familieretlige område har hun markeret sig med skarpe synspunkter. Eksempelvis om, at hustrubidrag i forbindelse med skilsmisser burde afskaffes, fordi ligestillingen mellem kønnene har gjort overflødiggjort det.

LÆS OGSÅ:I kamp for ordet med ytringsfrihed som sværd

Det var en ungdomsdrøm at blive jurist, inspireret af novellerne og tv-serien om forsvarsadvokaten Perry Mason. Hun blev jurist i 1977 og arbejdede målbevidst på at få foden under egen advokatvirksomhed, hvilket lykkedes i 1981. For ti år siden opnåede hun at blive partner i et af landets større advokatfirmaer, Bech-Bruun. Herfra var vejen banet til at blive Advokatrådets første kvindelige formand nogensinde, en post hun bestred fra 2003 til 2009.

Dermed blev det også hendes opgave at stå i spidsen for en krævet deling af organisationen, hvor Danske Advokater blev oprettet som advokaternes fagforening, mens Advokatsamfundet fortsatte som den officielle brancheorganisation.

Opsplitningen var en smertelig proces for mange advokater, men Sys Rovsings indsats for at få det til at lykkes, roses fra flere sider. Det var i høj grad hendes fortjeneste, at alle møder blev holdt i en god stemning, selvom der var stærke følelser på spil, lyder det.

Selv har hun aldrig lagt skjul på, at hun trives godt med at sidde ved bordenden. En af dem, der er begejstrede over det, er formand for Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, Robert Hinnerskov. Da Det Indsamlingsetiske Nævn blev nedsat for ni år siden, foreslog han hende som formand. Der har hidtil kun været en enkelt sag i nævnet, men Sys Rovsing har alligevel formået at få sat lys på, hvad god indsamlingsskik handler om, pointerer han. Blandt andet er vejen nu banet for en ny lov, der skal skabe større gennemsigtighed i alle indsamlingsorganisationer og deres indsamlinger.

Sys Rovsing bruger i dag det meste af sin arbejdstid på at sidde i bestyrelser for fonde, både erhvervsdrivende og almennyttige, som for eksempel Aage V. Jensens naturfond.

Etik har været et nøgleord i hendes virke, og et gammelt, kontroversielt forslag om, at dårlige advokater skulle offentliggøres, er til dels blevet virkeliggjort i hendes tid som formand for advokaterne. Paradoksalt nok fik hun selv en sag imod sig i nævnet for mange år siden.

Måske et udtryk for, at hun, som en kilde udtrykker det, ikke altid dykker helt ned i detaljen.

For år tilbage var Sys Rovsing gift med nu aføde, tidligere socialchef Anders Koch, men hun blev for syv år siden gift med den daværende direktør i Dansk Industri og nuværende formand for Kristeligt Dagblad, Hans Skov Christensen. De to mødtes til gudstjeneste i den samme kirke, og interessen for det kirkelige har hun haft med hjemmefra, hvor gården lå for foden af kirkebakken, og hvor kirkegang var noget helt naturligt.

Hun kommer med egne ord fra et lyst, grundtvigsk miljø, og hendes yndlingssang er fra højskolesangbogen, nemlig Jeg elsker den brogede verden.

Den udtrykker livslyst, også selvom man ikke kan forvente et liv uden modgang, og den skal synges, når famlien samles på den runde dag i morgen.

Sys Rovsing siger, at livet indtil nu har været venligt over for hende, blandt andet ved at give hende en stor famlie med fem voksne børn, to børnebørn, foruden svigerbørn af flere forskellige nationaliteter og religiøse tilhørsforhold. En broget verden.