Ærkekonservativ ordfører fik troen sat på den politiske dagsorden

De teologiske argumenter sidder ikke på rygraden, lyder det fra Mai Mercado, politisk ordfører for De Konservative, som ikke desto mindre i den seneste tid har skabt stor debat om kristendommens plads i samfundet

Mai Mercado skabte stort postyr, da hun i påsken skrev en kronik, hvor hun argumenterede for, at kristendommen er bedre end islam som religion. Hun blev folketingsmedlem for De Konservative i 2011.
Mai Mercado skabte stort postyr, da hun i påsken skrev en kronik, hvor hun argumenterede for, at kristendommen er bedre end islam som religion. Hun blev folketingsmedlem for De Konservative i 2011.

Jeg er kristen og tror på Gud. Med disse ord begyndte politisk ordfører for De Konservative Mai Mercado en kronik i Berlingske langfredag. Det var ikke den første sætning, der vakte opsigt, men overskriften og det generelle budskab: Kristendommen er den bedste religion, en bedre religion end islam.

34-årige Mai Mercado skabte stor politisk blæst med sin kronik og blev af demokratiordfører for Radikale Venstre Zenia Stampe kritiseret for at bruge sine kristne budskaber til at kapre vælgere forud for valget.

”Jeg tror ikke, man bliver en bedre kristen af at stille sig op og sige, at min religion er bedre end din,” sagde Zenia Stampe til DR Nyheder.

Spørger man Mai Mercado selv, er hendes tro helt reel. Hun går dog ikke selv regelmæssigt i kirke, hun kommer ikke fra et kristent hjem, og i hendes opvækst var det bestemt ikke sådan, at ”familien rendte kirken på dørene”, som hun selv udtrykker det.

”Jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at jeg er stærkere i troen end min familie. Derfor har jeg også sagt, at jeg håber at kunne give min søn et bedre fundament end det, jeg selv er udstyret med værdimæssigt,” siger fynske Mai Mercado, der har en kandidatgrad i statskundskab fra Syddansk Universitet i Odense, hvor hun også har siddet i byrådet i en årrække.

Og selvom hun er stolt og altså gerne fortæller og skriver bredt om sin tro på Gud, anser hun sit forhold til kristendommen som privat.

”Jeg står til ansvar for Gud, men jeg behøver ikke bevise min tro for andre. Derfor skrev jeg med vilje heller ikke kronikken ud fra teologiske argumenter, for dem kan jeg ikke på rygraden. Det er i øvrigt heller ikke interessant i en politisk sammenhæng,” siger Mai Mercado.

Mai Mercado, der afløste Lene Espersen som politisk ordfører for De Konservative i november sidste år, er næsten så klassisk konservativ, som man kan blive. Også i forhold til familien er hun lige så ærkekonservativ, som når det gælder kristendommen. Den har forrang over alt andet.

I januar sidste år udtalte Mai Mercado til Fyens Stiftstidende, at hun nok er ”lidt gammeldags”. Det kom, efter at hun havde byttet sit fødenavn Henriksen ud med mandens Mercado:

”Jeg ved godt, at i en tid med ligestilling og kvinders store armbevægelser er der sikkert nogen, der vil problematisere det, men det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide, at der er nogle traditioner.”

I 2001 opførte hun sig dog på en måde, som de færreste ville bifalde. I forbindelse med en fest med Konservativ Ungdom chikanerede Mai Mercado og andre medlemmer af ungdomspartiet daværende justitsminister og nuværende overborgmester i København Frank Jensen (S). Der blev sunget konservative slagsange, fotograferet ind ad Frank Jensens soveværelsesvindue og sågar smidt et halvråddent grisehoved ind i haven ved familiens sommerhus.

Optrinnet fik stor medieomtale, og daværende partileder Bendt Bendtsen truede med at smide alle fra Konservativ Ungdom ud af partiet.

Mai Mercado undskyldte i februar i år, at hun var en del af episoden. Når Mai Mercado ikke bedriver konservativ politik, er hun en ivrig motionist og bjergbestiger. Hun har sønnen Winston med sin mand, Christopher Mercado. De to blev gift i Odense Domkirke sidste år. Familien bor på Frederiksberg i København.