Agtet kirkekommentator uden præstekrave

Interreligiøs konsulent Mogens S. Mogensen har siden barnsben været optaget af det mellemkirkelige. Han er netop blevet formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Man skal først forstå sin egen religion og tro for at kunne forstå andres, mener Mogens Mogensen, formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd. –
Man skal først forstå sin egen religion og tro for at kunne forstå andres, mener Mogens Mogensen, formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd. –. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

portræt

Det vil vi se mere af i fremtiden, tilføjer konsulent Mågens Mågensen.

Sådan slutter mange indslag på Facebook-siden Hyrdebrevet Søndag Morgen, der er en satireblog om dansk teologi og kirkeliv. Og det er ikke et tilfælde, at det netop er Mågens Mågensen eller Mogens S. Morgensen, som han hedder i virkeligheden der bliver lavet sjov med.

Mogens S. Mogensen, der netop er blevet udnævnt til formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, er nemlig Danmarks eneste kirke-lige kendis uden præstekrave, fortæller sognepræst i Jelling Kristian Bøcker, der er talsmand for Hyrdebrevet Søndag Morgen.

Mogens Mogensen repræsenterer en kirkelig åbenhed for religiøse strømninger i Danmark, og så er han altid på forkant med udviklingen. Han var et oplagt valg, siger Kristian Bøcker.

Set i den nyudnævnte formands navn står for Stensbæk, som det har gjort siden fødslen i Skovs-gaard i Han Herred i 1950. Da han skulle begynde i 3.g, flyttede han til Aalborg, og efter gymnasiet gik turen til Aarhus Universitet, hvor han i 1976 blev cand.mag. i historie og kristendomskundskab. Herefter fulgte nogle år som soldat og gymnasielærer, inden han i 1981 af Sudanmissionen blev udsendt som missionær til Nigeria, hvor han opholdt sig i 10 år.Da Mogens S. Mogensen vendte hjem, var det til lederstillinger i Sudanmissionen, det nuværende Mission Afrika, senest som organisationens generalsekretær. Den post forlod han i 1998 for at skrive sin ph.d. i missionsteologi færdig.Siden har han ageret enmandshær i sit eget firma, der hedder intercultural.dk. På denne hjemmeside driver han en blog med velansete analyser om religion og politik.

Jeg skriver min mening, når jeg ikke kan lade være. Og det er faktisk ret tit, at jeg ikke kan lade være, siger Mogens S. Mogensen.

Det gennemgående tema i hans blogindlæg, som også Kristeligt Dagblads læsere kan støde på med citater på avisens debatsider, er religionsmødet. Hans filosofi er, at man først skal forstå sin egen religion og tro for at kunne forstå andres.

Det mellemkirkelige har været en del af mit liv siden min tidligste barndom. Vi mødte både unge fra Missionsforbundet, folkekirken og Baptistkirken. Min kone, som er medlem af folkekirken nu, var også en del af Missionsforbundet. Og religionsmødet fortsatte i studietiden og i mit videre arbejde, forklarer Mogens S. Mogensen, der selv er menighedsrådsformand i Tyrstrup Kirke i Sønderjylland.

Han fortæller, at han ikke regner med, at hans arbejde som formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd bliver så forskelligt fra før, hvor han var medlem af rådet. Men han blev opfordret af flere andre medlemmer og så det derfor som sin pligt at stille sig til rådighed. For det er et vigtigt råd, han nu står i spidsen for, forklarer han.

Vi lever i en globaliseret verden, hvor vi møder kirker og kristne fra andre trossamfund. Vi må forholde os til hinanden, og vi må arbejde sammen om de fælles opgaver. Det mellemkirkelige er ikke kun for nørder. Det bør interessere alle. Vi må anerkende, at der er nogle, der er meget anderledes end os, ligesom de, der kommer her til landet, må respektere, at der er nogle spilleregler og normer, alle skal overholde. Den holdning kan kun komme frem i en gensidig forståelse, og derfor er religionsmødet vigtigt, siger Mogens S. Mogensen, der bor i Christiansfeld med sin kone, som han har en voksen søn med.