Prøv avisen

Aktivist og skribent i sværvægtsklassen

Forfatter Inge Eriksen kan nyde udsigten til Ansgars Kirken i Aalborg fra sin lejlighed og tilbageblikket på et stort forfatterskab, når hun i morgen fylder 75 år. Foto: Henning Bagger.

Inge Eriksen kan se tilbage på et rigt for- fatterskab og et livslangt politisk engagement, når hun i morgen fylder 75 år

Hun har skrevet om både krig og fred, revolutioner og hverdagsbegivenheder. Det er blevet til et utal af romaner, skuespil og essays med flere priser og legater til følge. Og ikke mindst et livslangt virke som politisk aktiv. I morgen fylder Inge Eriksen 75 år.

Alderen har imidlertid langtfra mindsket aktiviteten hos forfatteren. Men erindringerne er ved at blive gjort op. Selvom Inge Eriksen tidligere har udtalt, at man aldrig skulle forvente en biografi fra hendes hånd, blev det sidste efterår alligevel til udgivelsen af "Brød og roser", der dækker første halvdel af hendes liv frem til den forholdsvis sene debut med "Victoria og verdensrevolutionen" i 1976.

Bøger har i vid udstrækning formet Inge Eriksens liv. Hun har slugt dem siden otteårsalderen, købt dem, siden hun fik sine egne penge, og hun ser med den største glæde tilbage på sin 14-års fødselsdag, hvor hun fik tilladelse til at låne dem på voksenbiblioteket.

Siden læste Inge Eriksen litteratur ved Aarhus Universitet, hvor hun mødte den første af sine to ægtemænd, med hvem hun fik en søn.

Senere arbejdede Inge Eriksen som lærer, men siden debutromanen har hun ernæret sig som fuldtidsforfatter.

I sine erindringer tegner Inge Eriksen billedet af opvæksten under beskedne kår i Sønderjylland og senere Aalborg. Hun beskriver de mange slidsomme job frem til forfatterdebuten, men også sin glubende appetit på livet. Og så fortæller Inge Eriksen ikke mindst om sin højt elskede far, stationspasser og modstandsmand Erik Eriksen, der omkom i koncentrationslejren Neuengamme i 1945. Hans frisind, tolerance og sociale indignation har altid stået som et forbillede for forfatteren.

Hendes eget politiske engagement og klare holdninger til sin samtid har da heller aldrig været til at tage fejl af. Hun deltog blandt andet i opbygningen af partiet Venstresocialisterne og har været medlem af dets hovedbestyrelse.

I dag leverer Inge Eriksen – ganske ofte – sylespidse kommentarer til kulturlivet og dundrende bemærkninger til storpolitikken. De senere år har Inge Eriksen især gjort sig bemærket i udlændingedebatten herhjemme. For tonen i debatten er ifølge Inge Eriksen blevet så intolerant, at det bør vække alle, der beskæftiger sig med at formulere sig.

Hun mener, der er sket et forfald i den politiske kultur, som hun ser sig nødsaget til at tage til genmæle over for, og her er regeringen og Dansk Folkeparti typisk kritikkens helt centrale mål. Hendes eget liv har været præget af stort udsyn til verden, som hun har rejst tynd, siden hun var sidst i 20?erne. Hun føler sig som fuldblodseuropæer og har fyldt sine mange romaner med personer fra andre lande. Men de senere år har Inge Eriksen skammet sig over at rejse ud som repræsentant for Danmark.

For fem år siden gik turen imidlertid også hjem. Inge Eriksen fraflyttede sit store hus i Tranum, hvor hun havde boet i 20 år, og vendte tilbage til barndomsbyen Aalborg, hvor hun i dag bor alene i en t0værelses lejlighed med udsigt til Aalborghallen og Ansgars Kirken.

holtze@k.dk