Aktivisten der blev stueren

Rune Engelbreth Larsen er blevet kaldt meget, men har også været vidt omkring i sin karriere som aktivist, politiker og akademiker

Rune Engelbreth Larsen.  -- Foto: Scanpix.
Rune Engelbreth Larsen. -- Foto: Scanpix.

Rune Engelbreth Larsen har netop anmeldt en række af Dansk Folkepartis medlemmer for overtrædelser af racismeparagraffen, men den 39-årige forfatter og idehisto-riker har måske mere til fælles med det anmeldte parti, end man umiddelbart skulle tro. Ideologisk ligger de to parter så langt fra hinanden, man kan komme, men rent udviklingsmæssigt kan man næsten sige, at de har kørt parløb. I takt med, at Dansk Folkeparti er gået hen og blevet et stuerent parti, er Engelbreth gået hen og blevet en stueren debattør. For bare 10 år siden blev han udråbt som satanist, da han som redaktør af tidsskriftet Faklen gik i kødet på den danske folkekirke. I dag skriver han bøger sammen med Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden og er fast kommentator på samme avis.

Når man spørger folk omkring ham, hvordan han er sluppet af sted med det sceneskift, lyder svaret entydigt: fordi han er dygtig.

– Han var hamrende dygtig. Dels kom det let til ham, og dels var han flittig. Hans udlægninger af teksterne var måske radikale, men altid velargumenterede og interessante, og han var egentlig ikke provokerende de første år. Det kom først senere og i takt med, at den her mærkelige besættelse af Neutzky-Wulff voksede, siger Morten Haugaard Jeppesen, lektor ved idehistorie på Aarhus Universitet og en af Engelbreths tidligere undervisere.

Det var nemlig som studerende på universitet i Århus, at Rune Engelbreth Larsen stiftede bekendtskab med den danske forfatter Erwin Neutzky-Wulff og sammen med andre tilhængere stiftede tidsskriftet Faklen. Tidsskriftet hyldede humanismen, men gik samtidig i klinch med blandt andre kirken, da skribenterne hævdede, at den seneste oversættelse af Bibelen var manipuleret til uigenkendelighed af den kirkelige højrefløj. Engelbreth og resten af Faklens redaktion blev udråbt til satanister af en særligt farlig karakter, og deres ry blev ikke bedre efter en række aktioner i kirker, hvor de blandt andet optrådte som prostituerede.

Aktionerne blev byttet ud med en mere traditionel form for politisk indflydelse, da Engelbreth i 2000 stiftede Minoritetspartiet. Også her var hans indsats præget af en utrættelig arbejdsomhed, lyder det fra medlemmer i partiet. Den var dog ikke nok til at bringe partiet på den rigtige side af spærregrænsen, men bragte dog Engelbreth tættere på det stuerene selskab.

Med bogen "Karikaturkrisen", som han har skrevet i fællesskab med Tøger Seidenfaden, har han for alvor cementeret sig selv som én, hvis samfundskritik ikke læn-gere kan affejes som satanisme. Noget hænger dog stadig ved fra tiden på Faklen.

– Rune har nogle andre talerør i dag, men er i bund og grund den samme, siger en af Faklens tidligere redaktionsmedlemmer Niels Petersen og fortsætter:

– Han forstår stadig at skabe opmærksomhed om en sag, og han ved, at der nogle gange er brug for, at man gør noget ekstra for at råbe folk op, som for eksempel anmeldelsen af Dansk Folkeparti.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk