Aktuelle navne

Forskere vil afsløre kræftsygdom tidligt

Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg har givet 2,1 millioner kroner til at forske i lymfekræft. Lymfekræft i huden er en tilsyneladende godartet sygdom, der i de tidlige stadier ligner en uskyldig svampeinfektion, eksem eller betændelse. Pludselig kan sygdommen imidlertid ændre sig til en særdeles ondartet kræftform. Professor Niels Feentved Ødum leder en gruppe forskere, som skal undersøge tre ting: At forstå ændringen fra godartet til ondartet kræft, at kunne skelne mellem tidlig kræft og ufarlig betændelse og endelig at finde nye, effektive behandlinger.

Én million kroner til kunstner

Billedhuggeren Marit Benthe Norheim får én million kroner fra Kulturministeriet. Pengene er til installationen "Life-Boats". Hendes projekt handler om møder, og kunstneren vil bygge tre kvindeskulpturer i beton, og de skal sejle ad Europas floder, hvor de undervejs vil ankre op. Skulpturerne findes nu i mindre størrelse på Utzon-Centret i Aalborg, men med støtten fra Kulturministeriet kan hun bygge den første skulptur i fuld størrelse. Den bliver 12 meter lang og tre meter høj.

Bloddonorernes Hæderspris 2010

I forbindelse med landsmødet den 8. maj på Hotel Nyborg Strand blev Bloddonorernes Hæderspris 2010 overrakt til foreningen Muslimer i Dialog. Foreningen har haft et tæt samarbejde med GivBlod for at få flere danskere med anden etnisk baggrund end dansk til at melde sig som bloddonorer. Samarbejdet har betydet, at GivBlod flere gange har været ude hos Muslimer i Dialog på Nørrebro i København, hvor der er blevet tappet donorer og budt velkommen til endnu flere nye donorer. Hædersprisen bliver uddelt hvert forår, og forretningsudvalget kan give prisen til personer eller organisationer, der har ydet en særlig indsats for at udbrede kendskabet til donorsagen.

Bevilling til forskning i molekyler

Kemiker og fysiker, professor, dr.scient., ph.d. ved Aarhus Universitet Henrik Stapelfeldt, som beskæftiger sig med kontrol af molekyler og kemiske reaktioner ved hjælp af stærke laserpulser, har modtaget 1.647.301 kroner fra Lundbeckfonden til forskningsprojektet: "Applications of laser aligned or oriented molecules: From liquid helium droplets to control of molecular conformations". Bevillingen betyder, at han nu kan styrke sin forskning de næste tre år i Aarhus Universitets Femtosekund-laser-laboratorium, hvor molekylerne studeres ved hjælp af laboratoriets teknikker baseret på laserpulser og elektriske felter. Laboratoriets teknikker er internationalt førende.

Ny professor ved Universitet

Den 1. september tiltræder Peter Vilmann et professorat i gastrointestinal endoskopi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, med tilhørende overlægestillinger på Gentofte/Herlev Hospitaler. Peter Vilmann forsker og udvikler kikkertundersøgelser i forbindelse med undersøgelser og behandling af sygdomme i og omkring mavetarmkanalen. Han er en international kendt pioner indenfor kikkertundersøgelser og har blandt andet udviklet en metode, hvor lægen med en særligt kikkert kan udtage celler til mikroskop ultralydvejledt fra lymfeknuder og forandringer i organer. Metoden er i dag udbredt i det meste af verden og benyttes til diagnostik og stadieinddeling af visse kræftformer.

Ny ansættelse i Dansk Standard

Dansk Standard har i forbindelse med sin forretningsudvikling ansat Claus Egeris Nielsen, 44 år, som ny afdelingschef i Miljømærkning Danmark. Claus Egeris bliver afdelingschef for Miljømærkning Danmarks miljøfaglige medarbejdere og får ansvar for kriterieudvikling og rådgivningsopgaver. Claus Egeris kommer fra et job som souschef for Forbrugerstyrelsens kommunikationscenter, hvor han senest har haft ansvar for udvikling af den offentlige forbrugerportal "forbrug.dk". Derudover har Claus Egeris siddet som Økonomi- og Erhvervsministeriets medlem i Dansk Miljømærkenævn. Senest har han været formand for Nordisk Ministerråds arbejdsgruppe for holdbar konsumtion og produktion. Claus Egeris er uddannet kandidat i kommunikation og miljøbiologi fra RUC i 1995.