Prøv avisen

Alsidig forfatter med sen debut

Hanne Marie Svendsen er en af landets mest produktive forfattere og sender i forbindelse med sin 80-årsdag en ny titel på gaden. – Foto: Morten Juhl.

Forfatter Hanne Marie Svendsen vil gerne være med til at minde os om, at tilværelsen engang var anderledes. Hun fylder 80 år i dag og udsender i den kommede uge erindringsbogen Himmelsten

Hanne Marie Svendsen var en af oplægsholderne på Gammelfestivalen i København i 2010. Hun ville med sin tilstedeværelse gerne være med til at minde os om, at gamle mennesker skaber kontinuitet, fordi de er et levende bevis på, at tilværelsen engang var anderledes.

I dag fylder forfatteren 80 år, og i næste uge udkommer hendes seneste roman Himmelsten erindringsskitser og billeder fra provinsen, hvori hun blandt andet bruger elementer fra sin egen opvækst i Skagen og dermed hjælper os alle sammen til at huske. Hun fortæller om familiens nøjsomme liv og om tipoldefaderen, der gik og vogtede får på den hede, der i dag er bebygget med eksklusive sommerhuse, hvor ejerne kan lejre sig i lyngen og drikke Irmavin af papkrus bag deres skilte med adgang forbudt, mens de nyder den barske natur og taler om, hvordan de kan ændre samfundet, som hun skriver.

LÆS OGSÅ: Skæbnefortælling fra grænselandet

Hanne Marie Svendsen har tidligere fortalt om sin oldemor, der hvidhåret og helt klædt i hvidt tilbragte de sidste 20 år i sin seng. Selv er forfatteren, der forlængst har nået den officielle pensionsalder, meget langt fra at være sengeliggende. Hun skriver bøger og holder foredrag, og sidste år stod hun også på prædikestolen i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København som en af 16 forfattere, der hen over efteråret gæsteprædikede i kirken.

Debuten som forfatter kom sent, for Hanne Marie Svendsen skulle først have sin cand.mag.-eksamen i nordisk sprog og litteratur, arbejde som lektor ved Københavns Universitet og være programmedarbejder ved Danmarks Radios teater- og litteraturafdeling. Men så i 1977 kom hendes debut som skønlitterær forfatter med bogen Mathildes Drømmebog, og siden er det gået slag i slag med jævnlige udgivelser og et stort læsepublikum. Det store folkelige gennembrud fik hun med Guldkuglen i 1985, der ramte ned i bølgen af magisk realisme, der havde givet især flere sydamerikanske forfattere et stort publikum. Siden høstede hun stor anerkendelse for blandt andet romanerne Under solen(1991) og Unn fra Stjernestene (2003). Sidste år udkom romanen Bølgernes skum om en forfatter, der går i stå i skriveprocessen, da hendes mand ligger for døden.

Hanne Marie Svendsen er en alsidig forfatter, der kan være svær at placere litteraturhistorisk. Hun hører nok hjemme i en kategori for sig selv: Et sted mellem det kølige intellekt, heksedrikken og den drilsk sanselige erotik, som en anmelder her ved avisen engang skrev. I 2011 skrev litteraturforsker Marina Allemano en stor, samlet analyse af hendes forfatterskab med titlen Havfrue Hanne Marie Svendsens forfatterskab.

Den nu 80-årige forfatter har i årenes løb modtaget adskillige litterære priser, blandt andet Kritikerprisen, Herman Bangs Mindelegat og Radioens Romanpris, og hun har foruden forfattergerningen lagt arbejde i den del af det litterære miljø, som er mere usynlig. Hun har således været medlem af Statens Kunstfonds litterære udvalg og siddet i bestyrelsen for dansk PEN.

Hun har siden 1954 været gift med Werner Svendsen, der er tidligere forlægger og programchef for DR. Parret har tre børn.