Prøv avisen

Alt om middelalderen

Kurt Villads Jensen vaklede i sin ungdom imellem, om han skulle læse teologi eller historie. Valget faldt på det sidste, og efter en rejse til Tyrkiet fordybede han sig i korstogenes historie. – Privatfoto.

For den 53-årige historiker Kurt Villads Jensen har korstog, kristendom og islam været om-drejningspunktet gennem mere end 20 års forskning

Hvis nogen står og planlægger et middelaldermarked, en ridderturnering eller et foredrag om perioden fra cirka år 1000 til 1500, så kan de ringe til firmaet Middelalderen i Ringsted.

LÆS OGSÅ: Korsfarere ville efterligne Jesus

Ifølge firmaets hjemmeside på internettet leveres der konsulentbistand i autentisk middelalder på mange planer: rådgivning om mad, drikke og påklædning. Fortællinger, foredrag, kurser og oversættelser fra middelalderlatin. Firmaet dækker dansk, nordisk og vesteuropæisk middelalder. Jødisk og islamisk middelalder kun i begrænset omfang.

Firmaet Middelalderen er ikke en flok halvstuderede skolelærere og rollespilsenstusiaster, der har fundet sig en niche, men derimod historikeren Kurt Villads Jensen. Siden 1998 har han været lektor i middelalderhistorie ved Syddansk Universitet, og han er forfatter til en lang række værker om middelalderen i almindelighed og korstogene i særdeleshed. Senest doktordisputatsen Korstog ved verdens yderste rand, som udkom i juni.

At han også har et firma, der sælger alt om middelalderen, var en idé, som opstod, engang en estisk restaurant planlagde at åbne en filial i København, som skulle fremstå autentisk som en bygning fra 1430erne. Kurt Villads Jensen blev hyret som historisk konsulent på projektet. Restauranten blev aldrig til noget, men firmaet Middelalderen bestod.

Mest af alt er den 53-årige Kurt Villads Jensen forsker og formidler med en særdeles bred viden om historie, religion og sprog.

Ud over de gængse europæiske sprog har han studeret oldgræsk, latin, hebraisk, arabisk, tyrkisk og oldtyrkisk. Dertil kommer, at hans kone er fra Finland, hvorfor han også har forbindelser til finsk kultur.

Kurt Villads Jensen voksede op på Vesterbro i København i en familie, hvor moderen var medlem af Indre Mission. I mange år gik han i luthersk missionsk søndagsskole og overvejede at blive præst. Han havde dog den reservation, at han havde svært ved at se sig selv holde en prædiken. I stedet læste han historie på Københavns Universitet.

At det især blev middelalderen og korstogene, der blev hans felt, forklarer Kurt Villads Jensen med, at han som ung interrailer i 1970erne kom til at tage det forkerte tog i Beograd. Han ville til Athen, men kom til at tage til Istanbul og endte med at rejse rundt en måned i Tyrkiet og fordybe sig i mellemøstlig kultur. Senere skrev han ph.d.-afhandling om kristnes opfattelse af islam i middelalderen.

Interessen for kristendommen har været med ham hele vejen og er taget til de senere år, fordi teologien med hans egne ord er mere interessant, end hvor tunge våben er.

Engang søgte han tilmed et embede som valgmenighedspræst i Osted og kom til ansættelsessamtale. Han blev dog ikke ansat. Måske fordi han som sin teologiske inspirationskilde ikke udpegede Grundtvig, men derimod middelalderteologen Augustin.